КОНВЕНЦИОНАЛНО ИЛИ НУКЛЕАРНО: Како би изгледао почетак евентуалног рата између Русије и САД?

Шта ће представљати непогрешив знак да ће Американци напасти? Какве контрамере руска армије може да предузме у циљу преузимања стратешке иницијативе када је сукоб неминован? Одговоре на ова питања је покушао да дадне познати руски војни експерт Константин Сивков

Потенцијални рат између војски САД и Русије може започети са применом стандардног-конвенционалног оружја, док би у наредној етапи сукоба која може доћи после неколико дана, месец или чак и више, почело да се употребљава нуклеарно оружје-изјавио је руски војни експерт Константин Сивков, а пренела новинска кућа РИА Новости.

По његовом мишљењу, непосредни знак да се САД спремају за рат је опозив амбасадора из Москве и повлачење дипломатско-конзуларног особља. Такође, на руским границама се могу распоредити копнене јединице под изговором извођења војне вежбе. Иствовремено би се уочили и крупни покрети поморских јединица америчке РМ, ради извођења удара по руској територији.

Таква дејства потенцијалног агресора, по мишљењу експерта, би дале Русији неопходно време да предузме адекватне контрамере.


Једна од њих може да буде наношење превентивног удара конвенционалним оружјем по рејонима где су груписани ракетни потенцијали агресора уперени ка Русији, а који се састоје од система са балистичким и крстарећим ракетама. За операцију превентинвог удара Русија може веома ефикасно да употреби крстареће ракете великог домета „Калибр“, Х-101 и хиперзвучни „Кинжал“.

У вези са изласком САД из Договора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета аутор предлаже опремање руске армије балистичким ракетама средњег домета. Оне би биле опремљене нуклеарним бојевим главама, што ће у великој мери раширити потенцијал нуклеарног одвраћања.

По речима експерта, готови пројекти који су остали још из совјетског времена, омогућавају брзо опремање руске армије овим средствима.

Share:

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *