НА ПЕШТЕРУ УПОТРЕБЉЕНЕ НОВЕ САМОХОДНЕ ХАУБИЦЕ Б-52″НОРА”: Циљеви успешно елиминисани

ттт

На војном полигону на “Пештеру” који се налази 17окм јужно од Београда, употребљене су нове самоходне хаубице Б-52 “Нора” кал.155мм.

Група од четири самоходне хаубице домаће производње Б-52 “Нора” дејствовала је по позицијама “условног” непријатеља, у оквиру сегмента вежбе који подразумева артиљеријско-ракетну припрему. Оруђа су дејствовала у садејству са батеријом вишецевних лансера ракета М-77 “Огањ” у калибру 128мм.

У припреми напада главних оклопно-механизованих снага је употребљена и јуришна авијација. Њу су чинили авиони Ј-22 “Орао” који су дејствовали авио-бомбама ФАБ-100 и ФАБ-250. Поред њих су ангажовани и нападни хеликоптери “Гама” и против-оклопна возила М-83 „Поло“ са вођеним ракетама “Маљутка”.

У припреми напада ангажована је извиђачка патрола која се састојала од неколико оклопних возила БРДМ-2. Ваздушни простор је обезбедило једно ловачко-пресретачко одељење састављено од четири авиона МиГ-29.

Сви ови сегменти вежбе су обезбедили развијање оклопно-механизоване ударне групе на главном и помоћном правцу напада у циљу разбијања непријатељских снага. У организацији противудара учествовали су тенкови М-84 и борбена возила пешадије М-80 “Видра”. По први пут је у једној вежби је као средство непосредне ватрене подршке учествовао и ПАСАРС на којем се налазио топ у калибру 40мм “Бофорс”. Ово оруђе је у ствари замишљено као хибридно ПА средство, где ће поред топа бити интегрисане и ракете.

Вежба улази у своју кулминацију а директан пренос можете гледати на РТС 1.

 

Share:

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *