ИЗРАЕЛСКИ ПИЛОТИ УВЕЖБАВАЈУ НАПАД НА “ПАНЦИРЕ”: У пустињи “надували” макете за гађање

На социјалним мрежама се појавиле фотографије са изралеског војног полигона у пустињи Негев. На њима се виде макете на надувавање, који верно симулирају сиријске ПВО системе „Квадрат“, „Осу“ али и „Панцир“

Ови ПВО системи (“Оса-АК” и “Квадрат”) су испоручени још за време бившег СССР-а.За њих је НАТО још одавно одредио кодификацијоне бројеве SA-8 и SA-6. Они су до сада неколико пута употребљени против израелског ратног ваздухопловства, при чему су имали и доста успеха.

На пример, ракетни систем ПВО „Квадрат“, који представља експортну верзију ракетног система 2К12 „Куб“, одлично се показао за време октобарског рата из 1973.године.Тада је сиријска ПВО успела да обори више од 60 израелских борбених летелица различитог типа.

Други, нешто млађи ракетни систем „Оса-АК“ је употребљена за одбијање напада израелске авијације у оквиру његове операције у Либану 1982.године. Иако су га Сиријци набавили практично у предвечерје овог сукоба, они су брзо овладали његовим тактичким могућностима. Без обзира што се радило о ограниченом броју ових система која је поседовала сиријска армија, ипак је њиховим ракеташима пошло за руком да оборе једног од израелских „фантома“ изнад долине Бека. Незвнично „Оса-АК“ је оборила и америчког јуришног бомбардера A-7 “Корсар”.

У овом моменту, после скоро 30 година (када је реч о систему „Квадрат“ говоримо о временском размаку од готово 50 година) оба система се могу класификовати као застарала. У међувремену израелска армија је успела да доста добро „скенира“ ове системе. Један део је успела да зароби у борбама, а оно што је недостајало ради склапања комплетног мозаика о њиховим могућностима, набавила из земаља бившег Варшавског пакта. Међутим, без обзира на све, сиријска армија је наставила да користи ове системе све до данашњег дана.

Сиријска армија је предузела све мере како би обновила и повећала техничко-тактичке способности ових система, посебно у „заседним“ дејствима ПВО. На њих су монтирани пасивни нишани (термовизијске камере) које могу без употребе радара да открију и елеминишу ваздушни циљ.

Судећи по фото-материјалима, израелски пилоти су свесни да поред ових система Сирија располаже и непознатном количином далеко савременијих и убојитијих хибридних ПВО система „Панцир-С1“ који су се посебно прославили приликом последњег масивног ракетирања Сирије, када су оборили велики број крстарећих ракета са невероватним процентом успешности. Они су поред макета ова два „застарела“ система („Квадрат“ и „Оса“), направили и макету која верно приказује „Панцир-С1“.

Претпоставка је да ћемо у блиском временском периоду на израелским вежбалиштима видети и макете ракетних система великог домета С-300. Ови системи су недавно испоручени овој земљи из Руске Федерације.

Author: URAN

1 thought on “ИЗРАЕЛСКИ ПИЛОТИ УВЕЖБАВАЈУ НАПАД НА “ПАНЦИРЕ”: У пустињи “надували” макете за гађање

  1. Тумачење појма “израел” је наравно једино могуће помоћу жидовског речника… посејани/расејани (својим богом “Ел”-ом) или глаголски:
    посеять=
    зара [лизроа, зорэа, йизра]= זָרַע [לִזרוֹעַ, זוֹרֵעַ, יִזרַע]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *