“БУШИ” ОКЛОП И ЗИДОВЕ : У Сирији примећени “Тигрови” са тешким митраљезима “Корд”

"Корд"

На првим моделима оклопних аутомобила „Тигр“ виђали смо класично стрељачко наоружање попут митраљеза ПКМ у калибру 7,62мм и његовог наследника митраљеза „Печењег“ који користи исту муницију. Међутим, сведоци смо појаве све тежих модела оружја која се инсталирају на ову платформу као што су то нпр. тешки митраљези ДШКМ и “Корд”.

Ови митраљези користе муницију 12,7х108мм и карактерише их велика ватрена моћ која је идеална као средство непосредне ватрене подршке. Захваљајући конструкцији ових митраљеза али и снази самог метка, они су ефикасни на даљинама 1,500-2,000 метара. На тим даљинама могу да униште непријатељску живу силу која се налази у лакоолопљеним борбеним средствима¹. Пракса у Сирији је показала да овај митраљез, у пару са моћном оптиком веома ефикасно „лови снајперисте“ по градским солитерима, а често се дешавало да са рафалном паљбом кроз фасаду, у потпуности уништи групу непријатељских војника која се скривала унутар стамбених јединица.

На твитеру се појавила фотографија из Сирије на којој се види оклопни аутомобил „Тигр“ на коме се налази тешки митраљез „Корд“. На њему је присутна и фронтална заштита, која штити нишанџију од ватре непријатеља, као и од фрагмената експлозије.

Борбена искуства у употреби оваквог типа оружја су усвојена и у руској армији. На пример, специјалне јединице из састава Јужног војног округа, које масовно користе ове оклопне аутомобиле полако их ојачавају тешким митраљезима „Корд“.

Поред тога, у наоружање се усвајају нови модели оклопних возила „Тигр“ који имају станицу за даљинско управљање бојевим модулом „Арбалет-ДМ“. У овом случају нишанџија директно из возила управља ватром, чиме се смањује ризик од губитака. При томе његова „убојитост“ бива значајно повећана. Захваљујући употреби термовизијског нишана и ласерског даљиномера који мери удаљеност до циља, ово оружје је једнако ефикасно дању и ноћу.

Ови новитети нису само учествовали на парадама и војним вежбама. Они су прошли и реалну проверу у Сирији, где су у пракси приказали своје најбоље карактеристике.

Тешки митраљез „Корд“ је дугачак готово два метра, а његова тежина прелази 35 килограма.

Темпо паљбе достиже и до 700 метака у минуту. Почетна брзина зрна на устима цеви је око 850 м/сек. Ресурс митраљеске цеви гарантује 10 000 испуцаних метака.


¹У свом борбеном комплету овај митраљез има пробојно-запаљиву муницију БС-41. Овај метак може да пробије пуну панцирну челичну плочу дебљине 30мм са раздаљине од 100 метара.

Author: URAN

1 thought on ““БУШИ” ОКЛОП И ЗИДОВЕ : У Сирији примећени “Тигрови” са тешким митраљезима “Корд”

  1. U ratu ’99 mi smo protiv Siptara i Nato pakta koristili Broving mitraljeze s velikim kalibrom…mozda i ovaj sto Rusi koriste. I pokazalo se jos tad kao dobro resenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *