ПРЕЛЕТЕЋЕ 2000 МЕТАРА ЗА ЈЕДНУ СЕКУНДУ: Руси развили нови хиперзвучни метак

Швабе

Руске снајперске пушке ће ускоро добити моделе муниције који ће летети хиперзвучном брзином. Ова муниција ће на устима цеви остваривати почетну брзину од чак 2000 м/сек. Амерички интернет портал The National Interest је покушао да објасни, зашто је Русима потребан овакав тип муниције.

Снајперисти морају да у обзир узму много фактора приликом свог гађања: брзину и правац ветра, атмосферске прилике, надморску висину и сл. Сви неопходни елементи морају бити израчунати у веома уском временском интервалу. На тачност целог прорачуна утиче окружење и растојање до циља.

Хиперзвучни метак ће сам по себи решити неке од проблема. Значајно већа брзина метка ће минимизирати све негативне факторе који се јављају при гађању стандардном муницијом. Пре свега, мета неће моћи да избегне погодак јер зрно у временском оквиру мањем од секунде прелази растојање од 1500 метара. То значи да ће мета бити погођена у оном положају, у каквом је види снајпериста кроу своју оптику у моменту повлачења ороза.

Према информацијама које долазе од развојних инжењера, метак ће напуштати пушчану цев брзином која је пет пута већа од брзине звука. То ће обезбедити „чист“ погодак на даљинама од 1000 метара, без икакве корекције. Оваква брзина метка захтева и ново експлозивно пуњење. Његова активација ће стварати далеко веће притиске у цеви за разлику од стандардног барутног пуњења. Према речима конструктора, овакве перформансе ће обезбедити високоексплозивне детонирајуће хемикалије посебног састава.

Ближе информације о технологији нове муниције, и њиховој цени нису за сада доступне. Такође, проблем праска и трзаја оружја нови метак неће решити. Поред тога нова муниција ће брже „трошити“ цеви од стандардних метака.

У сваком случају хиперзвучни метак неће у потпуности заменити стандардне типове муниције. Они ће се примењивати у веома тешким/критичним ситуацијама, какве су нпр. талачке кризе где треба непогрешиво неутралисати мету.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *