СПРЕМА СЕ ГУЖВА НА ЈАДРАНУ: Стиже ударна група америчких ратних бродова са носачем авиона

Ударна група носач авиона Јадранско море

У периоду од 27-30. новембра ове године у акваторију Јадранског мора ће упловити снажна група америчких ратних бродова. Њу ће предводити носач авиона на нуклеарни погон “Harry S. Truman“ (CVN-75), који припада класи носача авиона Nimitz. 15.новембра су ова пловила су из Атлантског океана прошла кроз Гиблатарски мореуз и упутила се ка централном делу Средоземног мора. Они су крајем прошлог и почетком овог месеца учествовали на великој војној вежби НАТО “Trident Juncture 2018” која се одржавала у норвешким територијалним водама и северном Атлантику.

Носач авиона овог типа спада у највеће површинске бродове на свету. Он је дугачак 333 метара, а укупан депласман износи око 100,000 тона. Покрећу га два нуклеарна реактора и четири турбине које генеришу снагу од 250,000 кс. Даљина пловљена ме је практично неораничена. На броду се налази посада која броји око 5,600 људи. Овај “пловећи” аеродром може да понесе до 90 авиона и хеликоптера.

Уже обезбеђење носача авиона „Harry S. Truman“, ће чинити ракетна крстарица (CG-60) “Normandy“ и још три ракетна разарача”Arleigh Burke“ (DDG-51), “Forrest Sherman“ (DDG-98) и “Farragut“ (DDG-99).

Ова група има у плану да изведе војну вежбу у водама Јонског и Јадранског мора, у којој ће да учествује морнаричка авијација. Поред снажне ловачко-бомбардерске компоненте, ова група у свом наоружању поседује и неколико стотина ракета типа “Tomahawk”.

 

 

 

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *