Посета Специјалној бригади: МИНИСТРУ ОДБРАНЕ ПРИВУКАО ПАЖЊУ ТЕШКИ СНАЈПЕР BARRETT М-95

Специјална бригада је наша најелитнија и најобученија јединица. Она је спремна да изврши свако наређење нашег државног руководства и врховног команданта и у потпуности можемо да се ослонимо на њу – рекао је министар одбране Александар Вулин, који је данас у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао припаднике Специјалне бригаде стациониране у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

За време ове посете организован је и техничко-тактички збор на коме је приказано наоружање и војна опрема која се налази у саставу Специјалне бригаде. Пажњу посетилаца а и самог министра је привукла антиматеријална пушка Bаrret М-95 у тзв. ‘bullpup ‘ конструкцији.

Основне карактеристике пушке Bаrret М-95


Наиме ради се о веома прецизном оружју, дугачком свега 1.143 мм. Без оптичког нишана снајперска пушка је тешка 9,98 кг и користи одвојив кутијасти оквир капацитета пет метака. Стандардно зрно М-33 има почетну брзину од 854 м/с. Расклапа се врло једноставно.

Сандук и цев оружја, на који је фиксно монтирана оптика Swarovski 10×42, спојени су са две снажне попречне чивије за доњи део, на коме се налазе механизам за окидање и ножице. Затварач је врло кратак, са три масивна забрављујућа брега.

Израда је квалитетна, а ергономија оружја врло добра. Команде су лаке, приступачне и логично распоређене. На устима цеви је врло ефикасна, двокоморна гасна кочница, која у потпуности обуздава снажан трзај. Квалитетан оптички нишан и одлично окидање, омогућавају групе пречника између 50 и 60 мм (на прошлом тесту најужа група из М-95 била је 39 мм).

Уз овакву прецизност М-95 је најкомпактнија и најлакша пушка на тесту. За разлику од полуаутомата Bаrret М-82 ручица за ношење је на бољем месту. Ближе је центру масе, па су транспорт и кретање лакши.

Цена по комаду је око 5.000 америчких долара.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *