ИЗНЕНАДНИ СУДАР ИЗНАД ДАМАСКА: Да ли је и како употребљен С-300 ПМУ-2?

У одбијању синоћњег ваздушног напада на циљеве који су се налазили на територији Сирије није у пуном капацитету употребљен С-300 ПМУ-2. Према речима руског војног експерта Јурија Љамина, дејстовали су системи кратког и средњег домета „Панцир-С1“ и Бук-М2Э. На интернету су се појавили и остаци примењених ракета класе земља-ваздух.

 

Ово је први ваздушни напад ратног ваздухопловства Израела после испоруке три дивизиона ракетних система С-300 ПМУ-2 сиријског армији. Ракетирани су објекти јужно од Дамаска.

Информација око обарања израелског борбеног авиона је демантована од стране самих Сиријаца.Међутим, сиријска ПВО је веома ефикасно деловала.Она је успела да пресретне највећи број циљева који су се састојали од ракета класе ваздух-земља и ваздухопловних бомби.

Ови циљеви нису приоритетни за системе С-300, јер је њихово обарање неисплативо. За тако нешто је много исплативије употребити далеко јефтиније ракете које нпр. користи „Панцир-С1“. Такође, поставља се питање и борбене готовости система С-300, јер је и даље у току обука сиријских ракетних посада.

Ракетни системи С-300 ПМУ-2 су највероватније делимично учествовали у одбијању овог напада, наводи новински лист Muraselon. Они имају веома способне радарске компоненте који су у овом случају употребљене за осматрање ваздушног простора. Према тим наводима, осматрачки радар који се налази у саставу овог система је детектовао, пратио и наводио напад осталих елемената сиријске ПВО. Израелски напад је откривен далеко раније него што је то до сада био случај, закључује интернет портал.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *