„АФАР“ РАДАР И ХИПЕРЗВУЧНЕ РАКЕТЕ: Руси крећу са тестирањем система „Панцир-СМ-СВ“

Државно тестирање перспективног хибридног ракетно-топовског система „Панцир-СМ-СВ“ почиње наредне 2019.године. Ово се може прочитати на сајту државних набавки, преноси интернет сајт „Ремблер“.

У складу са овим подацима наредне 2019.године је у плану завршетак фазе фабричких испитивања.

Одмах после тога креће отпочињање припреме за главна државна тестирање иза који следи серијска производња.

Из материјала се такође може сазнати да ће „Панцир-СМ-СВ“ добити радар са активном фазираном решетком (АФАР) који има повећане способности детекције.

Како је још 2016.године саопштио начелник ПВО у оквиру Копнене војске, генерал Алексеј Леонов, „Панцир-СМ-СВ“ ће бити међувидовски систем којег ће једнако користити копнене јединице, затим јединице обалске одбране и ВДВ. По његовим речима, нови систем ће имати „значајно веће техничко-тактичке карактеристике, у односу на раније верзије „Панцира“.

Недавно је заменик директора холдинга „Високопрецизни системи“ Сергеј Михајлов истакао, да ће нови „Панцир“ бити специјално унапређен за борбу против беспилотних летелица. Према његовим речима, нови систем „Панцир-С1М“ ће имати повећану зону уништења циља (до 30км по даљини). Тада је речено да ће верзија ПВО система „Панцир-С1М“ завршити фазу државних тестирања до краја 2019.године.

96K6 “Панцир-С1” Википедиа

Руско Министарство одбране је објавило податак, да је само ове године на простору Сирије извршено најмање 10 терористичких напада са употребом беспилотних летелица.

Информације са којима рапсолаже ово министарство су такве, да је огромна већина ових напада неутралисана управо захваљујући системима „Панцир-С1“.

Ови системи непосредно обезбеђују ваздухоплопвну базу „Хмејмим“.

Противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета „Панцир С1” намењен је за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада, у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу. Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20км/ висини 15км, док топовима покрива даљину до 5000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности, систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Недавно су у руском Министарству одбране сопштили, да ће фабричка верзија модернизованог система „Панцир-СМ“ бити комплетирана до краја 2018.године.

Ова верзија комплекса ће се одликовати ракетама које ће имати практично дупло већи домет од постојеће верзије система.

Процене су да ће нови „Панцир-СМ“ бити оспособљен да уништава летеће објекте на даљинама и до 40км.Ово ће га ставити у категорију ПА система који осим кратког, може да покрива и средњи домет. Такође се рачуна и на интеграцију новог радара са фазном антенском решетком-АФАР увећаних борбених способности.

Извор из руског војно-индустријског комплекса је такође истакао да ракетни конструктори развијају специјалну ракету за перспективне верзије „Панцира“. Ради се о ракети која ће имати хоризонтални домет од најмање 60км. Одликоваће је изузетна брзина лета која ће бити у зони хиперзвука.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *