ХРВАТИ ТЕСТИРАЈУ СВОЈЕ ГРАНАТЕ: Изведена тродневна провера УбС-а на полигону “Зечево”

Оделење за надзор исправности убојних средстава Логистичког оперативног центра ЗзП-а извело је тродневни циклус полигонских испитивања резерви УбС-а (скр. од убојна средства) хрватске војске, у циљу утврђивања стања функционалне исправности. Проверене су гранате у калибрима 120/130/155мм.

Целокупан процес полигонских испитивања је нужан зато што УбС природно старе и потребно је током животног века изводити системски надзор исправности у циљу утврђивања сигурности и поузданости борбене уптребе.

На војном полигону “Зечево” (рејон насеља Рогозница) која се налази на обалама Јадранског мора, проверена је углавном далекометна муниција за хаубице које се налазе у саставу хрватске војске.

Локалитет полигона “Зечево” код насељеног места Рогозница

Једна од њих је и хаубица 155 mm L33, или популарно “аргентинка”. Ради се о вучном оруђу набављеном током грађанског рата у Хрватској (1991-1995). Претпоставка је да Хрвати имају 18 хаубица овог типа, чији ефективни домет гранате у кал. 155мм износи 24 километра.

Поред ове хаубице, на полигону су дејствовала и оруђа M46 H1 у кал.130мм. За ово оруђе артиљерци кажу да у идеалним условима може добацити и на 30км. Хрвати у свом саставу имају 20-ак ових оруђа.

Проверене су и минобацачке гранате за оруђе М-75 120мм.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *