РАЗБИЈАЧ ОКЛОПА: Совјетски ракетни бацач РПГ-27 “Таволга” виђен у Ираку

Русија

Ручни ракетни бацач РПГ-27 „Таволга“ совјетске производње примећен је у Ираку. Ово оружје је ушло у наоружање пре више од 30 година, у исто време са још једним изузетно опасним противтенковским средством РПГ-29 „Вампир“

Без обзира што се овај ручни ракетни бацач стар већ три деценије, „Таволга“ и дан данас представља једно од најбољих оружје ове класе које се налази у наоружању. Она је продукт чувеног совјетског предузећа НПО-Базалт. Његова основна делатност је између осталог развој и производња ручних ракетних бацача.Конкретно „Таволга“ је произведена 1989.године.

 

Карактеристике ручног ракетног бацача РПГ-27 се састоји из тога да он може да уништи основни борбени тенк који је заштићен плочама динамичког оклопа. За овако нешто је развијена ракета са тандем-кумулативном бојевом главом, тежине пет килограма. Њен калибар је 105мм.  Први део пројектила садржи мало експлозивно пуњење. Оно има задатак да активира динамички оклоп. Иза њега кроз отворени простор улази основна кумулативна бојева глава која пенетрира незаштићен оклоп.

На овај начин ракета испаљена из РПГ-27 „Таволга“ може да пробије око 600 мм хомогене панцирне плоче. Представља идеално средство за борбу против утврђене непријатељске пешадије заштићене армирано-бетонским зидовима дебљине и до 1,5 метара.Његов максимални домет је до 200 метара.

Како је рекао руски војни експерт Јуриј Ламин, ови бацачи су раније примећени и у Сирији. „Овај тип наоружања лако прелази из руке у руку, и има га на црном тржишту. Оно је могло да се из Сирије прошверцује у провинцију Анбар, која се налази у Ираку“-примећује експерт.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *