ПРИШТИНА ЖЕЛИ “ЦРНЕ СОКОЛОВЕ”: Наследници ОВК почели да се шепуре у пилотским униформама

На видео-порталу Youtube је приказана униформа коју ће носити пилоти тзв. косовске војске. Ови пилоти се обучавају у војно-образовним установама земаља које их подржавају. Одметнуте власти у јужној српској покрајини желе да што пре формирају ваздухопловну компоненту у оквиру својих оружаних снага. Приштина је уверена да ће им на том путу помоћи њихов главни савезник- САД.

Подсећамо да су САД у последње време веома активне када су у питању донације борбене технике новоуспостављеним државама савезницама које су настале као последица распада СФРЈ и ратова током 90-их година. У тим годинама је улога САД као тадашње униполарне хипер-силе била немерљива, а многе новоформиране државе укључујући и тзв. државу Косово су оствариле своје ратне амбиције захваљујући њиховом врло конкретном анти-српском ангажовању на Балкану. У складу са тим, оне су им постале верни савезници али и “вечити дужници”, који се могу врло лако (зло)употребити када год то затреба Вашингтону.

Ту су у првом реду налази Хрватска, која је из САД добила 16 борбено-извиђачких хеликоптера OH-58D “Kiowa Warrior”. Поред њих Хрвати су добили и два војно-транспортна хеликоптера које посебно користе специјалне јединице UH-60 ‘Black Hawk’ . Према првим проценама, цео пакет је тежак око 300 милиона америчких долара.

Приштина такође жели да пође овим путем. Они су већ успели да одшколују одређен број пилота који ће управљати борбеним хеликоптерима, углавном на турским војним академијама. За сада се највише помињу хеликоптери UH-60 ‘Black Hawk’ који би требали да прошире оперативно-тактичке могућности Бригаде за рапидно реаговање.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *