СВА ПОСАДА УГЉЕНИСАНА:Афрички побуњеници на делу показали како треба да се бори са возилом Otokar Cobra

Otokar Cobra

Исламски терористи који су активни у западно-афричкој држави Буркина Фасо разнели су оклопно возило Otokar Cobra које користи војска ове државе. Напад је изведен импровизованим експлозивним средством које је постављено на локалну комуникацију у провинцији Компиенбига. Од силине детонације Otokar Cobra је одбачена неколико метара од места експлозије, у шибље покрај пута. Том приликом су погинула сва три члана посаде, чији су угљенисани остаци покупљени из догореле олупине која је остала од возила.


Оклопно возило Otokar Cobra производи турска компанија Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., или скр. Otokar . Ради се о лаком оклопном возилу на точковима, тежине 6т. Возило је конструисано у тзв. “V” облику које треба да заштити посаду возила приликом наиласка на противтенковске или импровизоване мине. Предња страна оклопа, као и његове бочне странице су заштићене вареним челичним плочама различите тврдоће, које по спецификацији произвођача могу да задрже панцирно-запаљиво зрно калибра 7.62×51 mm. као и фрагменте експлозије. Постоји могућност додатног ојачавања заштите додавањем челичних или керамичких оклопних плоча. Са овим захватима би се могло добити возило које може да издржи метак калибра 12,7мм.

Приликом конструкције овог возила, доста ствари је преузето са са америчког “Хамера”. То се посебно односи на погонски блок и вешање. Оклопно возило покреће дизел мотор који генерише 190кс. Са овим погоном Otokar Cobra може по уређеним путевима да развије брзину од 115 км/ч. Капацитет разервоара омогућава савлађивање пута у дужини од 600км.

Возило је вишенаменско и на њега се могу монтирати различити додаци и опрема која специјализује његову функцију. Што се тиче борбене варијанте може се додати купола са тешким митраљезом М2 у кал. 12,7мм, аутоматски бацач граната у кал.40мм али и лансери са противтенквоским ракетама “TOW” или “Spike”.

Otokar Cobra је основно оклопно борбено средство које се налази у наоружању тзв. Косовских снага безбедности. Претпоставка је да Приштина располаже са око 100 оваквих возила, углавном борбене конфигурације. Са својом релативном слабом оклопном заштитом и постојећом конфигурацијом наоружања, ово возило нема шта да тражи у директном војном сукобу са Војском Србије. Такође, ово возило би било веома рањиво у сукобу са герилским покретом отпора који би се врло вероватно развио на северу Космета, уколико би Приштина предузела агресивне акције.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *