НОВОГОДИШЊА ВИДЕО ЧЕСТИТКА:Војска Србије пожелела нову 2019.годину са МИ-28Н и Т-72С

На званичном Youtube каналу Министарства одбране Републике Србије појавила се видео честитка која је упућена грађанима наше земље. На видео материјалу се виде средства које се налазе у наоружању Војске Србије, као што су авиони 4 генерације МиГ-29, затим војно-транспортни хеликоптери Ми-17В5 и Х-145 (који треба да идуће године уђе у наоружање), оклопни аутомобили БРДМ-2, речни десанти чамци специјалне намене итд.

https://www.youtube.com/watch?v=JfkjIrX9CrQ

Међутим, пажњу су привукле секвенце на којима се види ударни хеликоптер Ми-28Н “Ноћни ловац”, као и тенкови са пасивном-реактивном оклопном заштитом.

Ми-28Н се тренутно не налази у наoружању Војске Србије, нити постоје индиције да ће то у догледно време постати.

Ради се о борбеном хеликоптеру који је првенствено намењен за ефикасно извођење противоклопне борбе у циљу уништавања савремених основних борбених тенкова непријатеља и других оклопних средстава, укључујући ту и његову живу силу. Захваљујући својој снажној оклопној заштити и маневарским способностима, овај хеликоптер је пројектован да своје борбене мисије изводи у условима активног ватреног противдејства непријатеља.

Такође, поред овог хеликоптера приметан је и основни борбени тенк који на себи има реактивни оклоп. Ради се о заштити која је од непроцењивог значаја за модернизацију наших тенковских јединица. Подсећамо да је српско Министарство одбране са Русима договорило донацију тенкова Т-72С. Поред тога СДПР је на бази тенка М-84 развио пакет М-84АС-1 који има сличне карактеристике као Т-72С.

Тело тенка Т-72С је прекривено са 155 експлозивних модула. То су у ствари касете напуњене експлозивом које се причвршћују на основни оклоп тенка. Оне представљају динамички оклоп типа „Контакт-1“.Ови модули су ефикасни против кумулативних пројектила испаљених из других тенковских топова и сличних система. Њихова основна улога је разбијање и неутрализација кумулативног млаза приликом удара гранате у оклоп тенка.

Ради се о тенку који је бољи од домаће М-84 у погледу оклопне заштите, али и ватрене моћи. Настао је на бази тенка Т-72Б.

За сада је непозната ефикасност оваквог вида оклопа против тандем-кумулативних бојевих глава које се испаљују из противоклопних ракетних система.  У односу на досадашњи „голи“ оклоп какав имамо на нашој 84-ки, ово се намеће као коректно решење. Ватрена моћ тенка Т-72С се огледа у томе што тенковски топ 2А46-М, поред класичне, може да испаљује и ракете. Ради се о ласерски навођеним ракетама 9К120 „Свирь“ домета до 4км и пробојности око 700мм оклопа.

Author: URAN

2 thoughts on “НОВОГОДИШЊА ВИДЕО ЧЕСТИТКА:Војска Србије пожелела нову 2019.годину са МИ-28Н и Т-72С

  1. Не знам где сте у том споту видели Ми-28Н!? Види се Ми-24 (или нека његова варијанта), али Ми-28 нема нигде тамо.

    1. У првом споту је био, али су га одмах после наше објаве обрисали и тек сутрадан поново објавили. Оригиналан линк имате у тексту, и видећете да не функционише пошто је видео скинут са Јт канала Министарства одбране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *