ЗАГРЕБ У ТРАНСУ: Амерички Конгрес ипак (ни)је одобрио израелску продају авиона F-16 Хрватској

Амерички Конгрес одобрио је израелску продају борбених авиона F-16 Хрватској, потврдили су из америчког Стејт Департмента, а пренео хрватски интернет портал Вечерњи лист. Истекао је рок од 15 дана, у којем су чланови Одбора за спољну политику требали изнети своје замерке на предложени трансфер америчког оружја трећој страни, но до њих није дошло.

Тиме је добијена дозвола Конгреса да Израелци могу америчке борбене авионе продати Хрватској и поступак се вратио у Стејт Департмент. Ово је важан корак, али процес још није готов. Конгрес је како налажу тамошњи закони, одобрио продају “оригиналних” авиона у стању у каквом их је САД испоручио Израелу. Дакле пре израелских модификација, а вредност таквих авиона је 135 милиона америчких долара.

Дакле, Хрватска по овоме може да добије авионе али без пакета додатних модификација које је самостално урадио Израел. Што значи да се авиони морају демодернизовати, и вратити у стање пре 30 година. Тако је барем изричито регулисано у закону који се тиче препродаје америчког наоружања трећим државама. Свака другачија одлука би била преседан.

За модификације авиона коју су Израелци самостално одрадили, коју стога треба додати на “оригиналних” 135 милиона америчких долара да би се добила коначна вредност вишенаменских авиона за које се Хрватска одлучила, надлежан је други други поступак који се води кроз директне преговоре САД-а и Израела. Тек након што се постигне задовољавајући договор, Стејт Департмент шаље ауторизацију за продају.

Наравно на ову вест су кренуле бујице егзалтираних коментара типа

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *