СРБИ У БРЧКОМ НА ПОЈАЧАНОМ ОПРЕЗУ: Украдена биста легендарном посавском команданту Пеши

Биста ратног команданта Војске Републике Српске /ВРС/ Бошка Перића Пеше украдена је са његовог гробног места на месном гробљу у Ражљеву код Брчког, рекао је за интернет портал Срна портпарол брчанске Полиције Халид Емкић.

Идентитет починиоца за сада није познат.Полиција спроводи активности да би решила овај случај. Из полиције наводе да ће више информација бити познато после истраге.

Командант специјалне јединице из састава Прве посавске бригаде ВРС Бошко Перић Пеша погинуо је 14. новембра 1994. године на мајевичком брду Лисача приликом покушаја деблокаде 74 опкољена борца Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Пеша је имао свега 23 године када је погинуо. За живота је одликован Медаљом хероја Милана Тепића, а постхумно и Ордeном Обилића. Представља један од највећих симбола праведне борбе српског народа на простору Посавине и Семберије. Синоним је за поштење, несебичност и лавовску храброст.

Индикативно је да се ова агресивна психолошка операција десила у току појачаног притиска на Републику Српску, где западни центри моћи у спрези са Сарајевом покушавају да искористе покрет Правда за Давида за рушење актуелне политичке власти и њену дестабилизацију.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *