ТЕНК “АРМАТА” СПРЕМНА ЗА ФИНАЛНИ ТЕСТ: Завршена комплетна фабричка испитивања

Т-14 "Армата"

Руски основни борбени тенк нове генерације Т-14 „Армата“ ће наредне године започети завршни програм државних тестирања у научно-истраживачким институтима Министарства одбране, речено је у понедељак у информативној служби министарства.

„У циљу даљег опремања Копнене војске завршила се развојна фаза фабричког тестирања основног борбеног тенка Т-14, који је интегрисан на универзалној гусеничног платформи „Армата“. Овај тенк ће наредне 2019.године започети процес државних тестирања у научно-истраживачким институтима који се налазе у саставу Министарству одбране“-напомиње се у овом извештају који преноси информативна агенција ТАСС.

У Министарству одбране су нагласили да обт Т-14 спада у тенкове нове генерације који немају конкуренције у светским оквирима. То је фундаментално нова машина, која је у потпуности продукт руске техничке мисли.

Недавно је заменик министра одбране Алексеј Криворучко рекао, да је Министарство одбране потписало уговор са компанијом „Уралвагонзавод“ око набавке 132 комада тенкова и борбених возила пешадије (ради се о тенковима Т-14 и тешким БВП Т-15) који су направљени на бази платформе „Армата“. Процене су да ће комплетан уговор бити реализован до краја 2021.године.

ОБТ Т-14 „Армата“ практично по свим карактеристикама превазилази све тенкове који се серијски производе у Русији, али и у иностранству. Његова главна борбена карактеристика је заиста висок степен заштићености који се састоји од пасивне и активне оклопне заштите која по свом квалитету нема тренутног аналога у свету, затим одлична покретљивост и проходност, велика ватрена моћ.

Основно наоружање тенка је нова генерација тенковског топа у калибру 125мм, са перспективном муницијом и дигитализованим системом за управљање ватром. Сва „радна“ места на којима се налазе чланови посаде су покривена видео-камерама и осталом сензориком. Такође, приликом његове израде је кориштена технологија редукције топлотне и радарске рефлексије тенка, чиме су се добиле високе „стелтне“ карактеристике.

Основна намена овог тенка је повећање ударне моћи оклопно-механизованих јединица руске војске, борба против тешко-оклопљених циљева непријатеља, његових фортификацијских елемената у склопу фронта, и живе силе која је утврђена.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *