РУСКА АРМИЈА У 2018.ГОДИНИ: Топ-10 најупечатљивијих догађаја у прошлој години

Сервал

Руски интернет портал “ТВ-Звезда” је публиковао текст у коме је по њиховом избору приказао десет најупечатљивијих догађаја, који су се одржали у прошлој 2018.години. Наиме, руска армија је у 2018.години извела 2240 војних вежби различитог формата, где је доминирала стратегијска војна вежба “Восток-2018” која је реализована заједно са кинеском армијом.

Восток-2018

Спада у највећу војну вежбу у историји савремене Русије. У њеној активној фази су учествовале јединице два војна округа, као и састави из НР Кине и Монголије. Ангажовано је више од 300 хиљада војника и официра, око 36 хиљада тенкова и оклопних возила, негде око 1000 авиона и хеликоптера, и 80 ратних бродова различите класе.

“Славянское братство-2018”

https://www.youtube.com/watch?v=wq28UU749P0

Заједнички војни маневари падобранских састава из три државе: Русије, Белорусије и Србије. Ова вежба је одржана у јуну прошле године у рејону града Новоросијск. У вежби је учествовало око хиљаду војника, са око 150 јединица борбене технике. Подршку овим снагама је давало 10 авиона и хеликоптера из ваздухопловних ескадрила Јужног војног округа.

Слетање јуришника Су-25 на неуређену земљану површину

У Ростовској области су изведене војне вежбе где су учествовали јуришни бомбардери Су-25. Ништа необично се ту не би десило, да ови авиони у своје борбене задатке нису кренули са неуређене полетно-слетне стазе која се налазила на обичној њиви. На овај начин је демонстрирана висока употребљивост овог авиона, чак и у условима када нема аеродрома.

Координисана војна вежба јединица ПВО и РМ на Криму

Заједничка војна вежба јединица противваздухопловне одбране и ратне морнарице изведена је на полигону Опук на Криму. Основни циљ ове вежбе је био да се употребом најсавременијег оружја онемогући поморски десант на полуострво Крим и уништи непријатељска групација бродова за ватрену подршку.

Лансирање ракете Х-35У

Посаде које лете на савременим ловцима-бомбардерима Су-34 су уништили поморску групу условног непријатеља, применом противбродских ракета Х-35У. Вежба се одиграла на полигону који се налази у зони одговорности Тихооканске флоте.

Уништавање поморске групе непријатеља суперсоничним ракетама “Оникс”

Снаге Северне флоте су из рејона архипелага Новосибирских острва извели бојево гађање на групу условног непријатеља који је са својим поморским ефективима угорозио руске територијалне воде. Том приликом су употребљене противбродске ракете копненог базирања које су лансиране из комплекса “Бастион”. Такође, и поморска ударна група руских бродова је по овим снагама деловала противбродским ракетама “Оникс”.

Подводни плотун интерконтиненталних ракета “Булава”

Стратегијска атомска подморница “Юрий Долгорукий” (класа 955 “Борей”) је извела успешно плотунско лансирање интерконтиненталних ракета “Булава”. Том приликом су, једна за другом, лансиране четири ракете овог типа које су погодиле вежбовни циљ на Камчатки. Приликом лансирања ових ракета руски стратегијски ракетоносац се налазио испод површине воде.

Вежба тенкиста армијског корпуса Балтичке флоте

https://www.youtube.com/watch?v=Mg-hXnFcmRc

Тенкисти армијског корпуса који се налази у саставу Балтичке флоте су учествовало у војној вежби са бојевим гађањем у Калињинградској области. Они су том приликом морали да изведу дугачак марш из матичног места базирања, и одмах ступе у борбу са већ развијеним оклопно-механизованим снагама непријатеља. По његовим нисколетећим ваздушним циљевима, дејствовано је употребом тешких митраљеза “Утес”.

Интернационална противтерористичка вежба “Мирная миссия- 2018”

Заједничка противтерористичка војна вежба која је одржана на војном полигону “Чебаркуљ” у Чељабинској области, окупила је командосе из седам држава:

  1. Казахстана
  2. Таџикистана
  3. Киргизије
  4. Русије
  5. Кине
  6. Индије
  7. Пакистана

Ове државе су чланице евроазијске Шангајске организације за сарадњу.

Војна вежба у којој је употребљена стратегијска авијација

Планиране летно-тактичке вежбовне активности изведене су на територији Западног,Централног и Источног војног округа. У вежби су учествовали стратегијски бомбардери Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 + авио-танкери Ил-78. Приликом извођења ове вежбе, авиони су обавили и операцију допуне горива у ваздуху.

Извор: ТВ-Звезда

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *