„КОАЛИЦИЈА-СВ“ ОСТВАРИЛА РЕКОРДАН ДОМЕТ: Руска самохотка премашила тврдње произвођача

Како је пренео руски интернет портал Интерфакс-АВН, руска самоходна хаубица „Коалиција-СВ“ може да уништава непријатеља на још већој дистанци него што то предвиђа њен произвођач.

„Ова хаубица може да уништава циљеве који се налазе на даљини од 80км“- напомиње извор који је дао податке овом руском порталу.У складу са техничко-тактичким подацима произвођача овог оруђа, руска самоходна хаубица нове генерације „Коалиција-СВ“ је могла да оствари максималан ефективни домет до 70км.

Такође, нови интервидовски артиљеријски комплекс „Коалиција-СВ“ поседује и иновативни режим паљбе познатији као „шквал“. Он дозвољава да се под разним угловима испали неколико хаубичких граната кал.152,4мм, које истовремено падају на циљ. Ефекти оваквог механизма су такви да једно оруђе може да изведе масиван артиљеријски удар аналоган стандардној артиљеријској батерији у којој се налази више оруђа.

Недавно су артиљеријски војни експерти саопштили, да руска самоходна хаубица „Коалиција-СВ“ једноставно не оставља противнику шансу за контрабатирање. Она је по својим техничко-тактичким карактеристикама доминантна у односу на слична артиљеријска средства која поседују земље НАТО. Захваљујући својој способности за далекометне ударе, руска хаубица не мора да улази у зону коју ватрено покрива непријатељ.

Далекометна реактивна муниција

По свему судећи овакви домети када је у питању нова руска самохотка нису случајни.Треба напоменути да се у Русији интензивно развија и најновија артиљеријска муниција која ће за два пута повећати ефективни домет самоходног и вучног артиљеријског оруђа. Развој овог пројекта је на себе преузела научно-истраживачка катедра БГТУ „ВОЕНМЕХ“. Један од тих развојних пројеката је везан и за конструисање перспективног пројектила за артиљеријска оруђа у калибру 152мм. Он треба да оствари значајне резултате када су у питању параметри максималног домета и његове прецизности.

Пројектовани максимални домет ове муниције ће износити 70+ километара. Овај домет ће се постићи помоћу ракетног мотора који ће бити постављен у доњој или горњој секцији пројектила. Пошто пројектил напусти хаубичку цев и достигне одређену висину и брзину, долази до паљења ракетног мотора. Ово додатно повећава његову брзину на трајекторији лета и стабилност самог пројектила.

Један од највећих проблема који се јавља на овако великим дистанцама је прецизност пројектила.Стручњаци сматрају да ће се овај проблем успешно решити интеграцијом специјалних модула у управљачки блок пројектила, а који су повезани са сателитском навигацијом ГЛОНАСС.

Извор

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *