ПИШТОЉ КОЈИ БУШИ ПАНЦИР СА 100 МЕТАРА: „Удав“ спреман за серијску производњу

Ради се о пиштољу који користи нову муницију у кал. 9х21мм која је знатно јача од стандардног метка 9х19мм


Нови пиштољ „Удав“ у калибру 9мм успешно је завршио блок државних тестирања после којег може да уђе у наоружање руске армије.Према изворима из Министарства одбране, нови пиштољ је добио изузетно високу оцену на тестирањима.

Испитивање пројекта перспективног пиштоља за потребе руске армије, који би користио метак у кал. 9х21мм, изводила су се од августа-децембра 2018.године. Блок веома сложених тестирања овог пиштоља су се изводила у специјалном центру института ЦНИИТОЧМАШ (део концерна Ростех). Поред тога, „Удав“ је био и у рукама војника специјалиста на полигонима Министарства одбране у Западном и Централном војном округу.

На овим тестовима је проверавана отпорност пиштоља на тешке климатске услове, као и на дејство различитих механичких фактора. Конкретно, пиштољ је успешно издржао температуру која се кретала у опсегу од +50 до -70 степени Целзијуса. Истовремено су провераване и балистичке карактеристике пиштоља. Како је пренео неименовани извор из компаније, резултати тестирања су размотрени од стране експерата који чине државну комисију, где су добили позитивну оцену.

Према различитим изворима перспективни пиштољ „Удав“ остварује прецизне групе погодака на даљинама до 50 метара, а капацитет његовог оквира је 18 метака. Остале техничке карактеристике овог пиштоља су за сада непознаница.

Армијски пиштољ

У овом моменту руска армија још није решила избор правог пиштоља који би био у њеној службеној употреби. У ранијем периоду било је бројних покушаја да се ово стање промени и дође до коначног избора. Конкретно, један од могућих решења је био пиштољ „Грач“ у кал. 9х19мм. Међутим, за претходних десет и више година он није нашао широку примену у јединицама руске армије. У армији се пиштољ традиционално сматра оружјем које се употребљава у „крајњој нужди“, као помало „забашурена“ алтернатива основном стрељачком оружју.

Снажан домаћи метак калибра 9х21мм је првобитно конструисан за потребе пиштоља СР-1 „Вектор“ (познат и као „Гјурза“ или змија отровница прим.преводиоца). Према информацијама новинске куће ТАСС, овај метак има способност да са даљине од 100 метара пробије заштитни прслук који има III-A степен балистичке заштите.

Извор

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *