ПОНОВНА НАПЕТОСТ У ЦРНОМ МОРУ: Руси послали „Буревестник“ ка америчком десантном броду

У воде Црног мора упловио десантни брод USS Fort McHenry РМ САД који може да транспортује 500 америчких маринаца. Он се тренутно налази на курсу ка граду Констанца. Руси будно прате целу ситуацију у Црном мору, а прва реакција је ангажовање 30.дивизије Црноморске флоте. Она има задатак да у наредних 20-ак дана будно прати све активности овог брода

Патролни брод Црноморске флоте „Пытливый“ је ангажован да прати кретање десантног брода USS Fort McHenry из састава РМ САД, речено је у руском Министарству одбране. Наиме, овај брод је упловио у акваторију Црног мора 6.јануара у 21ч. по мск. времену, где је заузео свој курс у правцу румунске луке Констанца.

Ради се о веома озбиљном транспортном пловилу класе Whidbey Island. Наиме, дужина брода достиже скоро 200 метара, а укупни депласман износи 16,500 тона. Брод може да транспортује око 500 маринаца. Поред маринаца и борбене технике, он може да превози и специјалне глисере и чамце на ваздушним јастуцима ради бржег извођења поморског десанта. Од наоружања поседује ротационе топове за блиску ПА одбрану Phalanx CIWS и топове Мк-38, као и ракетне системе ПВО кратког домета RIM-116.

USS Fort McHenry се формацијски налази у саставу ударне амфибијско-десантне групе РМ САД. Ова група се са главнином својих снага тренутно налази у источном Медитерану. Главно пловило ове групе представља универзални тешки десатни брод USS Kearsarge и десантни брод USS Arlington. Иначе ова група је ушла у воде Средозменог мора 31.децембра.

После настанка кризе на истоку Украјине, војни бродови САД и других земаља НАТО појачано посећују Црноморски басен. Они се стално ротирају пошто је на снази међународна Конвенција из Монтроа (1936) која регулише временско присуство пловила из земаља које не излазе на Црно море. Наиме, осим Украјине, Русије, Турске, Грузије, Бугарске и Румуније, сва остали бродови у Црном мору могу да проведу највише 21 дан.

Тако је у децембру прошле године овде боравио извиђачки брод британске Краљевске морнарице HMS Echo. Током свог боравака у Црном мору, овај брод је посетио Одесу, румунску луку Констанцу, а такође Батуми и Истанбул.

Руски патролни брод „Пытливый“

Иначе патролни брод „Пытливый“ спада у класу бродова 1135М „Буревестник“. Он је део 30.дивизије површинских бродова у саставу Црноморске флоте. Брод је дугачак 123 метра, а његов укупан депласман достиже 3200 тона. Погоне га две гасне турбине које при максималној снази могу да генеришу 36,000 кс. Оне омогућавају броду да постигне брзину од 32,5 чворова. Максимална аутономија пловидбе је до 9,000 км. На броду се налази око 200 чланова посаде од чега су 10% официри. Од наоружања поседује противподморнички ударни ракетни комплекс УРК-5 „Раструб-Б“ (1х4), и остало углавном торпедно, артиљеријско и ракетно наоружање кратког домета, које је намењено непосредној заштити брода од напада из ваздуха.

Извор

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *