РУСИ ПОКРЕНУЛИ ПРОЈЕКАТ „КАЛИБР-М“: Ракета ће летети 4500км и носити бојеву главу тешку 1000кг

Калибр-М ратни обрачун

Руски конструктори раде на моделу нове крстареће ракете која ће се лансирати са ратних бродова. Ради се о ракети „Калибр-М“. Она ће по пројектованим параметрима ефективног домета засигурно бити најбоља ракета класе море-копно на свету. Наиме, њен домет ће износити читавих 4,500 км.

„За јединице руске ратне морнарице развијамо нови модел високопрецизне крстареће ракете „Калибр-М“. Ова ракета ће се базирати на борбеним пловилима, а њен максимални домет ће износити 4500км. Тренутно се ова ракета налази у фази опитно-конструкторских радова. Цео програм њеног развоја финансира Министарство одбране“- рекао је за руске медије неименовани извор из министарства. Он је напоменуо да ће нова ракета „Калибр-М“ ући у наоружање до 2027.године.

Према речима извора, осим параметра максималног домета, нова ракета ће се разликовати и по својим димензијама у односу на оперативну ракету „Калибр“. Извор истиче да ће „Калибр-М“ бити габаритнија ракета, која ће бити у стању да понесе терет масе 1000 килограма. „Калибр-М“ ће да буде у наоружању тешких ракетних крстарица, ракетних фрегата, али и нуклеарних нападних подморница. Поред конвецнионалне бојеве главе која ће бити дупло тежа од постојеће, нови „Калибр-М“ ће носити и нуклеарно оружје.

У овом моменту у наоружању руске морнарице се налазе крстареће ракете 3М-14  „Калибр“. Према доступним подацима, ради се о дозвучним ракетама ефективног домета до 2000км. Производи се у две верзије које се употребљавају са површински бродова (Калибр-НК) и са подморница (Калибр-ПЛ). Конкретно, са овим ракетама су наоружане ракетне фрегате класе 22350, корвете класе 21631 „Бујан-М“. Ту се налазе и нападне нуклеарне подморнице класе 885 „Јасењ“, дизел-електричне нападне подморнице класе 877 и 636.3 итд.

Максимална маса бојеве главе на стандардним верзијама ракете „Калибр“ је 500кг. Оне су веома успешно примењене против терористичких копнених циљева у Сирији. Том приликом су лансиране са површинских бродова и подморнице.

Извор ТАСС

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *