ПРОБИЈА ПРЕКО МЕТАР ПАНЦИРНОГ ЧЕЛИКА: Руси довршавају развој ракетног система “Корнет-Д1”

Корнет

Ради се о новом противтенковском ракетном систему „Корнет-Д1“ који је намењен за опремање јединица Ваздушно-десантне војске. Блок његових технички испитивања ће се окончати ове године. Ово су у среду новинарима пренели у Министарству одбране, а пренео интернет портал ТАСС.

„У 2019. години ће започети фаза завршног испитивања новог противтенковског ракетног система „Корнет-Д1“ који ће се после његовог завршетка, усвојити у наоружање Ваздушно-десантне војске (ВДВ). Овај систем је намењен за опремање артиљеријских јединица као и ваздушно-десантних састава. Ради се о високо-мобилном систему. Основна платформа за овај систем ће бити борбено оклопно возило-гусеничар БМД-4М које се може десантирати падобраном. Систем ће карактерисати изванредне карактеристике када је у питању ефективни домет ракете и прецизност ватре“-рекли су у Министарству одбране.

Приликом нишањења и гађања, оператор ће се сво време налазити у оклопном возилу. Целим процесом ће да управља преко управљачке станице на даљинско управљање.

„Тестирање новог наоружања, које је развијено у циљу унапређења ватрене моћи артиљеријске компоненте ВДВ-а, биће реализовано на неколико полигона Министарства одбране. Овај противтенковски систем је један од првих високопрецизних развојних пројеката који ће да буде специјално намењен употреби у десантно-јуришним и ваздушно-десантним борбеним саставима. Он ће значајно да повећа убојну ватрену моћ ових јединица“-рекли су у министарству.

Руски систем Корнет-Д, може са екстремном прецизности да погоди циљ на даљини и до 10км. Пробојност тандем-кумулативне бојеве главе је огромна и износи скоро метар и по хомогене челичне плоче. Поред тога она може да пробије и неколико метара армираног бетона испреплетаног челичним шипкама. Дакле, ова ракета гарантовано може да пробије све типове основних борбених тенкова који се данас налазе у наоружању армија света. Поред ракета које су опремљене кумулативних бојевим главама, у арсеналу овог система могу се наћи и ракете са парчадно-разорним и термобаричним бојевим главама.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *