СРПСКИ “ДРАГУНОВ” У ПРОЈЕКТУ 1500+: Током обиласка ВТИ приказано десантно одељење “Соколова”

Српски "Драгунов"
Током посете Војно-техничком институту коју је предводио српски министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, демонстрирано је и десанто одељење оклопног возила “Лазар-3”, кога су чинили припадници Специјалне бригаде. Они су били опремљени по стандардима пројекта 1500+ који је један од приоритета Војске Србије.

Код једног од војника је примећен и тзв. српски “Драгунов”. Ради се о модификованом полутаутоматском снајперском оружју М-91 у систему Калашњиков, које неодољиво подсећа на СВД. Пушку производи фабрика “Застава” из Крагујевца. На њему је видиљив пасивни опто-електронски нишан “Сова” који је намењен употреби у условима смањене оптичке видљивости.

Полуаутоматска снајперска пушка 7,62 мм М91 првенствено је намењена за уништавање важних појединачних откривених (непокретних, тренутних, покретних) и маскираних живих циљева на већим даљинама. Успешно дејство снајперском пушком на откривене и добро видљиве циљеве дању, постиже се на даљинама до 1.000 метара. Најбољи резултати се остварују на даљинама до 800 метара. На нисколетеће авионе, беспилотне летелице и хеликоптере те падобранце, успешно дејство снајперском пушком постиже се на даљинама до 500 метара. Ноћу се најуспешније дејство остварује на даљинама до 400 метара.

Ефикасан домет пушке (у метрима):

  • Мета величине 30 см (силуета главе) – ефикасан домет до 300 м
  • Мета величине 50цм за силуету у висини груди – ефикасан домет до 450м
  • Циљ величине 150цм за силуету војника у покрету- ефикасан домет до 650м

За гађање снајперском пушком користи се метак 7,62 мм М30 (Ј) са тешким зрном (који је успешан пандам совјетском тешком зрну М1930 Д са попречним оптерећењем од 25 г/цм2), затим метак 7,62 мм са обичним зрном ЧЈ М87 (пандам совјетским лаким зрнима са челичним језгром М1908 ПС, М1908/1930 и М1908 СТ- М2, попречно оптерећен од 22 г/цм2), а и метак 7,62 мм х 54 МЗО (Ј) тип I и II. Поред тога користи се школски и маневарски метак.

За дневна гађања снајперском пушком стрелац има механички и оптички нишан, док за ноћна користи пасивни нишан. Нишанска даљина за гађање механичким нишаном је до 1.000 метара, оптичким нишаном М83 до 1.200 метара. а пасивним до 500 метара.

Снајперска пушка пуни се оквиром од 10 метака. Брзина гађања у борби зависи од врсте, тежине и карактера задатка.


⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

1 thought on “СРПСКИ “ДРАГУНОВ” У ПРОЈЕКТУ 1500+: Током обиласка ВТИ приказано десантно одељење “Соколова”

  1. Od tog famoznog prjekta 1500+ vajde nama, sve same gluposti i izmišljanja tople vode!
    Naša nameska industrija gotovo više i da ne postoji, ovo je čista parada radi zamajavanja naroda i da bi ministri odbrane kao Julin-Vulin imali sa čime da se slikaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *