БАТИСКАФ КОЈИ ЈЕ ЗАБРИНУО ВАШИНГТОН: Руски спецназ усваја пловила за дубоководне операције

Како саопштава амерички портал Defense One, то значи да ће ови батискафи моћи да оперишу по морском дну на многим тачкама светских океана. Издање преноси речи Самјуела Бендета, научног сарадника корпорације CNA специјализованог за руску војну технологију, који је рекао да неће постојати никаква техничка ограничења да се специјални батискаф превози различитим пловним средствима. „Морнарички спецназ руске армије ће са овим средством значајно повећати способности у свом деловању“-истиче амерички експерт.

Интернет портал Russia Beyond је недавно пренео вест која је дошла из Министарства одбране где се наводи да ће бити произведено шест специјалних подводних средстава за три флоте руске морнарице: Северну, Тихоокеанску и Црноморску. Према првим подацима који су дошли од неименованог извора који је близак инжењерима који раде на изради прототипа овог батискафа, он ће имати округао облик налик лопти, са провидним корпусом сачињеним од комбинације материјала акрила и титанијума.

Њега ће покретати електрични мотор који ће моћи  да обезбеди рад у трајању од 24часа. На батискаф ће се моћи накачити различити типови додатних манипулатора, са специјализованим алатом за рад на великим дубинама. Радна дубина овог батискафа ће достизати 2,500 метара. Посада ће се састојати од максимално три члана. Укупна цена развојног пројекта је процењена на 13,1 милион евра.

Амерички медији су такође саопштили да и РМ САД има пројекте за израду сличних дубоководних пловила. У 2016.години компанија Lockheed Martin је за свој пројекат израде батискафа добила чал 166 милиона америчких долара. Овај новац је намењен за трошкове пројектовања и његову производњу. Према пројекцији америчког Министарства одбране, рок за завршетак комплетне фазе његовог комплетирања и тестирања у практичним условима, је временски ограничен на крај 2019.године.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *