БУРНА НОЋ ИЗНАД ДАМАСКА: Сиријска ПВО оборила на десетине ракета, уништен и један “Панцир-С1”?

Панцир

Судећи према првим извештајима који почињу да долазе из Сирије, синоћ је на небу изнад ове земље било веома бурно. Наиме, групација од најмање десет израелских борбених авиона (спомиње се податак да их је било и 20),  у времену од 02-03ч употребила је више од 50 пројектила великог домета различитог типа (крстареће ракете “Далила” и планирајуће авио-бомбе) по циљевима у Сирији.

По обиму и интезитету употребљених авиона и убојних средстава, ово је један од већих напада израелског РВ у последње време. Ракете и бомбе су лансиране у више таласа. Према израелским изворима у нападу су гађани објекти за које се основано сумња да представљају тачке за прихват људства и технике из Ирана.

У том циљу, ракетирани су хангари који се налазе на аеродрому поред Дамаска, затим  извиђачки центар и пункт за обуку који се налазе под контролом Техерана. Укупно је нападнуто око десетак различитих тачака око Дамаска (позиције војне организације Ал-Кудс и сиријска ПВО). За све време напада израелски авиони су се налазили у ваздушном простору изнад Либана и Голанске висоравни

Судећи по првим информацијама које углавном долазе са Твитера, Телеграма и сличних “брзих” сервиса, сиријска ПВО је прихватила борбу и том приликом успела да обори велики број израелских ракета. Овај пут снажно су дејствовали и системи за противелектронску борбу који су ометали израелске ракете, а погођен је и велики број лажних циљева.

По тим изворима сиријска ПВО је успела да пресретне најмање 18 ракета “Далила”, док је остатак потрошен на лавиринт лажних циљева које је у последње време масовно изградила сиријска војска (макете које имитирају позиције ПВО). Практично ни једна ракета “Далила” није успела да погоди свој циљ. Највише регистрованих погодака је учињено помоћу планирајућих авио-бомби. Њих десетак је успело да пробије ПВО Сирије и да погоди одређене циљеве, међутим за сада нису познати ефекти тих удара.

 

Израелски извори су објавили и видео снимак на коме се наводно види уништење руског противваздухопловног система “Панцир-С1” који се налази у саставу сиријске армије. Мета која заиста личи на “Панцир” је уништена у моменту када није била у борбеној позицији. За сада нема прецизнијих података који би поткрепили веродостојност овог снимка. Постоји значај део читалачког аудиторијума који тврди да је у питању намонтиран снимак са неког од израелских вежбовних полигона, или верна макета која имитира “Панцир”.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *