НА АРКТИКУ ПОСТАВЉЕН РАДАР СА ВЕШТАЧКОМ ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ: Његов домет ће премашивати 1000км

Радар „Резонанс-П“ је намењен за откривање и праћење широког спектра ваздушних објеката на великим даљинама. Он је способан да прецизно класификује све савремене летеће објекте, укључујући ту и оне који поседују стелтне карактеристике, као и мини-беспилотне летелице и летелице који се крећу хиперзвучном брзином.

Оперативне способности радарског комплекса значајно побољшава интеграција фазиране антенске решетке, где локатор преко информационог система у аутоматском режиму рада размењује податке са осталим радарским системима. „Резонанс-П“ је способан да открије циљеве на даљинама 1,000+км. На растојању до 600км он синтетише комплетне информације о захваћеним циљевима, које су неопходне за навођење и гађање ракетним ПВО системима великог домета. Претпоставка је да у режиму праћења његов процесор може да обради више од 500 циљева.

Специфичног овог комплекса је да нема карактеристичну ротирајућу антену. Скенирање простора у кругу од 360 степени се обавља помоћу посебних електронских средстава. На овај начин се повећава параметар поузданости целокупног система, продужава његов животни век и смањује потрошња неопходне енергије. Комплетна радарска станица је направљена искључивом употребом руске технологије. „Резонанс-П“ је специјално намењен за кориштење у суровим арктичким условима.

По речима бившег начелника јединица противваздухопловне одбране Александра Горкова, основни задатак ојачавања радарско-осматрачке компоненте групе снага „Север“ је заштита Северне флоте и посебно њених нуклераних потенцијала који се састоје од стратегијских подморница. Поред тога, ова група снага опремљена снажним радарским системима затвара и ваздушне коридоре који преко Арктика изводе у простор Централне Русије, Урала и Сибира.

Треба додати, да новоформиране јединице које су придодате саставу Артичке групе постепено обнављају инфраструктуру која је тамо затечена још из времена бившег СССР-а. Тада је на овом простору била распоређена 10.армија ПВО. Међутим услед распада СССР-а ова армија је распуштена у последњој деценији прошлог века.

Извор ВПК

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *