ФРОНТ СИРИЈА: Инструктори руског спецназа са легендарном “Мосинком” обучавају сиријске снајперисте

Руски спецназ обучава са пушком Мосинком
Инструктори руског спецназа са легендарном “Мосинком” обучавају сиријске снајперисте

Група руских инструктора интензивно обучава локалне милиције које се налазе под контролом Дамаска, на северу Сирије. У првом реду је присутан рад на унапређењу тактике у борби, као и осталим елементима као што су начини и методе помоћи погођеном саборцу и његовом безбедном извлачењу из непосредног ватреног контакта.

На једној од фотографија која је настала у обучном кампу у рејону Алепа, реализовала се обука у гађању снајперском пушком. Интересатно је истаћи да је основно наоружање за обуку нових снајпериста прослављена совјетска пушка Мосин-Наган (“Мосинка”) у калибру  7,62х54мм.

Амблем који на униформи носе руски инструктори

Током свог дугог рока службе, показала се као једно од најпоузданијих и најпрецизнијих оружја у свету. Захваљујући овим квалитетима, руска војска је са “Мосинком” прегрмела и Први (1914-1918) и Други светски рат (1941-1945), односно „Велики отаџбински рат“, како га називају у Русији.

Поред свега наведеног, „Мосинка“ је постала једна од најмасовније произвођених пушака икада. Направљено је преко 37 милиона примерака. Неки од њих се прилично лако могу купити и на данашњим тржиштима, по прихватљивој цени од 200 долара. Са друге стране се неки примерци могу пронаћи и у актуелним војним сукобима на Блиском истоку. Тако су јединице за специјалне операције руске армије заплениле „Мосинке“ од џихадиста тзв. Исламске државе током борби у Сирији.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *