ИРОНИЈА СУДБИНЕ: Совјетски тенк-ветеран Т-34-85 уништила ракета испаљена из руског „Корнета“

Пре неколико дана били смо сведоци уништења чувеног тенка Т-34-85 који су употребљавале јеменске милиције које подржавају просаудијског председника Хадија. Њега су Хути погодили „убицом тенкова“ који је смртоносан и за најмодернију оклопну технику која се производи у свету

Извор је напоменуо да је тенк-ветеран Т-34-85 уништен вођеном ракетом 9М133-1 која је лансирана из савременог противтенковског ракетног система „Корнет-Э. Овај систем је познат по томе што је у рукама вештог нишанџије могао да уништи савремене борбене тенкове, који имају неупоредиво снажнију оклопну заштиту, као што је то нпр. амерички тенк „Abrams“.

Држава Јемен је од Русије набавила ове „убице тенкова“ још пре почетка грађанског рата. Поред тога, код хуту милиција су регистроване и иранске копије овог система које носе назив „Dehlaviyeh“.

Супротостављене стране у Јемену, и даље интензивно настављају да употребљавају различита вођена противоклопна ракетна средства, која су у последњих деценију и по постали хит у практично свим конфликтима на простору Блиског истока. Ту су још присутни и нешто старији али и даље веома убојити ракетни системи совјетске производње „Фагот“ и „Конкурс“. Помоћу њих се готово свакодневно уништавају оклопна возила различите намене, укључујући и саудијске основне борбене тенкове америчке производње М1А2S.

И то није све. У епизодним улогама се појављује и ракетни систем прве генерације „Маљутка“ која је развијена 60-их година прошлог века.

На овом ратишту су веома присутни и противтенковски ракетни системи „Метис“ који у ствари представља лакшу верзију система „Корнет“. Са њим су забележени успеси у борби против непријатељских „оклоњака“ које су представљали тенкови М60А3, АМХ-30 и оклопно возило-точкаш LAV-25.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *