ВАЗДУШНА МОЋ:ВКС образовале ваздухопловну групу за извођење трансконтиненталних борбених операција

Више од 20 пилотских посада оперативно-тактичке авијације Западног војног округа је приступило реализацији сложених елемената борбене обуке. У питању је увежбавање ловачко-бомбардерске групе ранга пука за извођење трансконтиненталних борбених операција

Летни састав ове специјалне ваздухопловне формације је у условима велике концентрације авиона у ваздуху усвојио методику масовног “танковања” горивом. Наиме, заједно са овом групом летелица су се налазиле и “летеће цистерне са горивом”, авиони Ил-78. И њихове посаде су се овом приликом увериле у техничко-тактичке могућности овог авиона, приликом извођења временски континуиране операције допуне летелица горивом, у свим могућим временским и климатским условима.

Реализација ових вежби је почела након теоретског блока обуке који је реализован преко специјалних авио-тренажера. У састав  ваздухопловног пука за извођење трансконтиненталних борбених операција су ушле посаде које управљају следећим борбеним летелицама:

  • Су-34
  • Су-24МР
  • МиГ-31БМ и
  • Су-30СМ

Њихов задатак био да увежбавају масиван борбени прелет по кругу, маршути кретања и зони покривања. Реализације вежбе је подразумевала извођење вишесатних континуираних летова у свим временским условима, дан/ноћ.Борбена групација се кретала у ешалнираном борбеном поретку углавном крстарећом брзином лета, на висини од 7-12 километара Допуна горивом се изводила и у условима смањене оптичке видљивости, при различитим брзинама лета. Том приликом су посаде на авионима Ил-78 више од 140 пута извршиле операцију ефикасне допуне горивом.

У вежби је ангажовано око 500 људи из пилотског и инжињерско-техничког састава, више од 80 јединица различитог наоружања, војне и ваздухопловне технике. Вазухопловна група за извођење трансконтиненталних борбених операција је користила три војна аеродрома у Вороњешкој, Липецкој и Тверској области.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *