ИРАН ПРИКАЗАО НОВУ КРСТАРЕЋУ РАКЕТУ: Ради се о пројектилу класе земља-земља домета 1000+км (ВИДЕО)

Иранска армија је широј јавности представила своју нову крстарећу ракету. Ради се о пројектилу “Ховејзе” великог домета класе земља-земља. Ракета је добила име по граду који се налази у провинцији Хузестан.

Демонстрација нове ракете је приказана на изложби домаћег наоружања и војне технике која се одржавала у Техерану. Ова манифестација је одржана поводом обележавања 40. година победе од стране Исламске револуције.

На презентацији нове крстареће ракете говорио је бригадни генерал Амир Хатами. Он је напоменуо да је ракета развијена уз помоћ домаће памети. На крстарећој ракети “Ховејзе” су радили ракетни инжењери иранске одбрамбене компаније Aviation Industries Organization.

Армија ће нову крстарећу ракету лансирати са покретне платформе-точкаша.Њен ефективни домет ће  износити 1,350км. Ракета ће приликом свог лета користи ниску путању, а поседоваће такву опрему за навигацију која ће јој омогућити високу тачност приликом поготка у циљ.

САД и неколико земаља ЕУ су реаговали на овај догађај, оценивши да је даљи развој ракетног програма Исламске Републике Иран дестабилишући фактор у региону Блиског и Средњег истока. У Техерану су нагласили да њихов ракетно-космички програм има искључиво одбрамену функцију.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *