ОЗБИЉНА МОДЕРНИЗАЦИЈА РАДАРА: Руски научници подижу 96К6 „Панцир-С1“ на још виши ниво

Квалитет модификације ће бити такав да ће обухватити велики опсег потенцијалних ваздушних мета. Посебно ће се радити на побољшању радарско-осматрачког блока опреме на систему 96К6 „Панцир-С1“ која ће бити изузетно осетљива на минијатурне циљеве као што су беспилотне летелице

Сверуски научно-истраживачки институт радарске технике (ВНИИРТ) је започео пројекат модернизације радарско комплекса који се налази у саставу хибридног ракетно-топовског система „Панцир-С1“. Основни задатак овог пројекта модернизације је повећавање способности откривања и захвата типичних и атипичних модела беспилотних летелица које се налазе у наоружању савремених армија.

„Желимо да нагласимо да се радарско-осматрачка станица која се налази у саставу комплекса 96К6 „Панцир-С1“ може употребљавати у различитом окружењу, од пустиње па до терена који се налазе тик уз обалу мора. То је једна од особености овог система“- нагласио је начелник војске која управља радарском компонентом ВКС у Сирији, генерал Андреј Кобан.

Недавно је руска државна корпорација РОСТЕХ најавила модернизацију овог комплекса, посебно када је у питању проширење листе која садржи типове и врсту ваздушних циљева са којим ће се овај комплекс успешно борити. Један од директора у овом корпорацији Сергеј Абрамов је истакао да ће бити реализована озбиљна техничка побољшања која ће омогућити „Панциру“ да се веома ефикасно бори против минијатурних маневришућих циљева, који у ствари представљају беспилотне летелице.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада, у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу. Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20км/ висини 15км, док топовима покрива даљину до 5000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *