ТОТАЛНО СТАПАЊЕ СА ОКОЛИНОМ: Руски научници створили “паметно” маскирно платно

Холдинг „Роселектроника“ разматра могућност стварања линије специјалних униформи од интелектуалног маскирног платна, које ће прилагођавати свој изглед у зависности од околне средине

„Сама технологија је развијена у НИИ „Техномаш“ по захтеву Министарства одбране. Материјал-камелеон ће бити примењиван за маскирање војне технике“ рекао је за интернет портал ТАСС неименовани извор из државне корпорације Ростех.

„Паметно“ маскирно платно ће моћи да репродукује веома сложене покретне слике, као што је нпр. имитација лишћа које се љуља на ветру. Овако прилагођавање на спољне услове уз стварање ултра-реалног ефекта рефлексије природне средине ће омогућити да се војна техника али и људство са борбеним системом „Ратник“ (специјалне снаге) у потпуности стопе са околином.

На војно-техничком сајму „Армија-2018“ ће бити представљен модел борбено-тактичког комплекса „Ратник“ који ће бити пресвучен са овим „интелигентним“ електронским маскирним платном-камелеон. У „Ростеху“ су напоменули, да нова маскирна покривка неће имати велику потрошњу електричне енергије, као и да за њено функционисање неће бити потребан снажан процесор.

Техничке карактеристике електронског маскирног платна „Камелеон“ су такве да он у моду „живих слика“ који подразумева динамичну промену рефлексије изгледа у зависности од типа спољне средине, троши 4-20 Вати електричне енергије/ 1,5 сек, на квадратни метар материјала.

Ово платно има своју примену и у цивилним структурама. За овакве типове нових материјала су посебно заинтересоване компаније које се баве маркетингом. И за такву врсту примене се у Ростеху развијају специјални образци одеће.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *