ЦРНО ТРЖИШТЕ: Освануо оглас на коме се продаје појас за самоубилачки напад

На црном тржишту наоружања које се са својим центром налази у региону Идлиб (Сирија) освануо је оглас на коме се продаје појас за терористички самоубилачки напад. Наиме, он се састоји од прслука на који је селотејп траком улепљено око 4 кг пластичног експлозива Ц4 велике разорне снаге, који се детонира помоћу упаљача УЗРГМ који се користи за активирање совјетских ручних бомби.

Цена појаса за самоубилачки напад који је “нафилован” експлозивом није том приликом није наведена.

УЗРГМ (Унифицированный Запал Ручной Гранаты Модернизированный)- представља совјетски модернизивани универзални упаљач за ручне гранате. Овај упаљач можемо да видимо на моделима ручних граната Ф-1, РГ-42, РГД-5 итд.

Експлозив Ц4 (композиција C-4) је пластични експлозив за војну намену. Он се састоји од експлозива, пластичног везивног материјала, пластификатора, а обично и маркера за обележавање, нпр. 2,3-диметил-2,3-динитробутана (ДМДНБ) да би се олакшала детекција експлозива и идентификација његовог извора.

Експлозив у Ц4-у је РДX (циклонит или циклотриметилен тринитрамин). Он сачињава око 91% масе Ц4-а.Пластификатор је диетилхексил (5.3%)или диоктил себакат, а везивни материјал је обично полиизобутилен (2.1%).

Ц4 је један од најјачих експлозива 21. века, који налази војну примену. Он служи за уништавање већих објеката и људи у њима. У том контексту се на експлозив стављају комадићи метала да би повећала убојитост. Ц4 се обично активира са електронским детонаторима као што су: сат са алармом, акумулатор са жицама и др.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *