ВИДЕО:Венецуелански борбени авиони Су-30МК2V успешно применили ракету „Crypton“

Венецуеланско ратно ваздухопловство је демонстрирало своју способност да се супротстави војно-поморским борбеним ефективима условног непријатеља. У оквиру великих војних вежби стратегијског формата „Ангостура-200“ вишенаменски ловци руског порекла Су-30МК2V применили су противбродске ракете Х-31А “Crypton”

Овај тип ракете класе ваздух-море је лансиран у оквиру великих војних вежби које се реализују у овој држави. На видео-материјалу је приказан процес качења ракете на борбену летелицу, затим узлетање дежурне паре, заједнички прелет преко ратних бродова венецуеланске ратне морнарице и лансирање ракете.

Тактичка противбродска ракета класе ваздух-земља Х-31А (НАТО кодификација Crypton) такође руског порекла, намењена је за уништавање површинских циљева на води, чије депласман достиже 4500 бруто тона. То могу да буду борбени бродови, а такође и поморска десантно-транспортна средства. Приликом свог лета ракета достиже брзину до 3,600 км/ч (на висини непосредно изнад воде њена брзина је нешто мања и достиже око 2,200 км/ч). Опремљена је пробојно-рушећом бојевом главом тежина 100-110кг. Њен максимални домет зависи од варијанте њене модификације, и креће се у опсегу од 70-160км.

На циљ се наводи помоћу активне радарске главе за самонавођење. Карактерише је висока отпорност на против-електронско ометање које изводи непријатељ.

Поред против-бродске варијанте постоји и варијанта за борбу против радарских капацитета противника. Ова ракета има још већи домет (око 250км), а захваљујући својој великој разорној моћи ефикасно неутралише ове системе до те мере, да су они практично више непоправљиви.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Руски вишенаменски борбени авион Су-30МК2V може да користи и друге типове високопрецизног оружја, као што су то нпр. ракете Х-59М и Х-29Т. Ове ракете су намењене за уништавање широког спектра копнених и поморских циљева непријатеља.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *