ПРОБОЈНОСТ И ПРЕЦИЗНОСТ: Да ли ће нова муниција 7Н39 и 7Н40 спасити калибар 5,45мм?

АК-12 Русија
Руски војно-индустријски комплекс кренуо у спашавање метка у кал.5,45мм. У оквиру рада на пројекту „Ратник“ направљена два нова модела муниције са ознакама 7Н39 и 7Н40. Први метак има већу пробојну моћ од класичних метака у овом калибру док је други знатно прецизнији

Компанија ЦНИИТОЧМАШ (део државне корпорације Ростех) је у оквиру рада на пројекту перспективне борбене униформе „Ратник“ развила јачу пушчану муницију у кал.5,45мм. Поред снаге метка, побољшани су и параметри прецизности. Ово је интернет порталу ТАСС рекао генерални конструктор развоја борбено-тактичког система „Ратник“ Игор Некрасов.

Недавно се појавила информација да руско Министарство одбране жели да одустане од овог калибра који је своју примену нашао код аутоматских пушака АК-74, АК-12 итд. Основни разлог је недовољна пробојна моћ зрна у кал.5,45мм на средњим и великим дистанцама.

„У оквиру рада на пројекту „Ратник“ ми смо направили два нова модела муниције у кал.5,45мм, са ознакама 7Н39 и 7Н40. Први метак има већу пробојну моћ од класичних метака у овом калибру, док други је знатно прецизнији“- рекао је Некросов. Конструктор је напоменуо да „нови метак 7Н39 може на даљинама до 70 метара да пробије оклопну плочу ознаке 2П, док метак 7Н40м за 1,5х има већу прецизност у успоредви са метком који се налази у оперативној употреби“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Некросов је признао да је НАТО муниција (мисли се на кал. 5,56мм) била боља у односу на руски метак 5,45мм, посебно када су у питању параметри прецизности приликом дејства јединачном ватром. Такође, корисник (Министарство одбране) је пре свега желело метак за бољим пенетративним својствима.

Модернизација бтк „Ратник“ на стандард 2+ генерације ове униформе

У овом моменту се у јединицама руске армије налази друга генерација савремене борбене униформе „Ратник“. Ова униформа је имала и своје ватрено крштење у Сирији. За сада није регистрован ниједан случај да је неки метак или гелер пробио балистичку заштиту која се налази у њеном саставу. Ово је рекао Дмитри Семизоров први човек компаније ЦНИИТОЧМАШ, која ради на овом пројекту.

У наредном временском периоди, униформа „Ратник“ ће добити нове елементе који су део треће генерације овог борбено-тактичког комплекса. То се пре свега односи на сензорику која прати здравствени статус војника, противминску обућу и електронски визир који ће обезбедити отварање прецизне ватре по непријатељу из позиције која неће захтевати визуелни контакт са њим. Употребом нових материјала цела униформа ће да буде за 4кг лакша од друге генерације опреме.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *