ПАКИСТАНСКИ ПИЛОТИ О СУ-30МКИ: Четири недостатка који су уочена током ваздушне битке

Су-30МКИ
Пакистански пилоти детектовали четири главна недостатка индијског ловца Су-30МКИ

За време последњег ваздушног сукоба који се десио пре десетак дана на граници између Индије и Пакистана, по речима пакситанских пилота учествовао је и авион Су-30МКИ. Они су на основу искустава из овог сукоба издвојили четири најважније слабости који су уочили код свог ривала:

  1. Код авиона Су-30МКИ је регистрована велика радарска уочљивости (површина радарског пресека). Овај авион се релативно лако открива на великим даљинама  и прати помоћу радарских система који су део модерних ловачких авиона.
  2. На ловцима Су-30МКИ не постоји систем који детектује лансирање противничке ракете класе “ваздух-ваздух”. Дакле, овај авион “не види” ракету која се приближава летелици.
  3. Према мишљењу пилота пакистанског ратног ваздухопловства, индијски “сухој” има веома низак степен борбене жилавости. Ради се о летелици која тешко може да преживи погодак ракете.
  4. На индијским аеродромима није до краја развијена пратећа инфраструктура за употребу ових авиона. То отежава њихову ефикасну употребу  у зони патролирања.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Су-30МКИ је вишенаменски ловачки авион направљен на бази Су-30. Налази се у РВ Индије у броју од неких 250 јединица. Његова основна намена је остваривање ваздушне превласти на ширем простору. Опремљен је модерном авиоником која је реализована у кооперацији Русије-Индије-Француске и Израела. Авион поседује радар са пасивном фазираном решетком Н011 Барс. Ово му омогућава да употребљава широк спектар модерног ракетног наооружања класе ваздух-ваздух, ваздух-земља и ваздух-море.

Према речима бројних аналитичара, како са истока тако и са запада, Су-30МКИ је један од најбољих ловачких авиона на свету.

Author: URAN

1 thought on “ПАКИСТАНСКИ ПИЛОТИ О СУ-30МКИ: Четири недостатка који су уочена током ваздушне битке

  1. Па ако је то тачно како онда нису који и оборили.
    Требали би индијскуи пилоти да изнесу своје виђење. Колико знам овај авион има радар у делу који зову жаока и тај рарадар прати задњу полусферу. Просто не могу да верујем да немају сигнализацију која реагује на испаљивање противничке ракете. Индијска верзија СУ МКИ 30 је у вежбама са америчким пилотима убедљиво однела победе у ваздушним дуелима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *