ТО СУ РОЂЕНИ РАТНИЦИ: Бивша “зелена беретка” описала свој сусрет са спецназом на Космету

Они одлично знају све аспекте борбене тактике. Имају висок ниво урођене ратничке интелигенције и веома су дисциплиновани. За веома кратко време руски спецназовци су заробили целу терористичку јединицу ОВПМБ на локалитету Веља глава


Како је пренео амерички интернет портал  We Are The Mighty, пре 18 година, тачније 2001.године, Марк Џаконија је суделовао у мисији патролирања у тампон зони између српске аутономне покрајине Косово и Метохија и остатка Централне Србије (тадашња СРЈ). Том приликом је са Американцима учествовао у руски спецназ- преноси интернет портал РГ.

Елементи руског спецназа су имали задатак да спрече забацивање албанских терориста са територије Косова и Метохије на простор Прешева, Медвеђе и Бујановца (радило се о албанској терористичкој групи ОВПМБ која је настала из ратне ОВК). Поред руског спецназа на том потезу су биле ангажоване и америчке специјалне јединице познатије као „зелене беретке“, које су са Русима дејствовале „раме уз раме“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Како се присећа Марк Џаконија, он испочетка није имао појма о каквим људима се ради, све док их није видео у реалним борбеним ситуацијама.

„Треба свима да буде јасно да је „спецназ“ саставни део руске војске. Они имају своју посебност као састави за специјалну намену, али се налазе у оквиру јединица ратне морнарице, ваздушно-десантних јединица и ФСБ-а“- појаснио је Марк Џаконија. Он примећује, да када се на Западу говори о руском спецназу, обично се мисли на издвојену специјалну јединицу или групу јединица којима је директно надређен Генералштаб руске армије- ГРУ.

Овај бивши командос је у својој књизи евоцирао успомене на заједничке операције које су изводили специјалци из Русије и САД, где се посебно освртао на тактику њихове примене. Конкретно, један од примера се десио на Косову и Метохији (Веља глава) где је учествовао руски спецназ и једна јединица „зелених беретки“

Наиме, циљ те операције је било да се пацификује један објекат у коме су боравили терористи ОВПМБ . Непосредан повод за то је био тежак инцидент када је албански терориста снајперском пушком убио једног руског војника. Недуго после овог инцидента на овај простор је пристигла група руских специјалаца. Они су блокирали одређен број околних насеља и ухватили једног терористу, који је после кратке „обраде“ рекао где се тачно налази терористички штаб ОВПМБ . Тај штаб се налазио на локалитету Веља глава, а у њему се налазила група од око 60-ак наоружаних терориста.

Руски специјалци су морали да прођу кроз густо пошумљен сектор, да би се приближили овом објекту. „Они су то урадили на један веома вешт начин“ истакао је бивши припадник америчких „зелених беретки“. Ватрену подршку су им том приликом пружили Американци. Они су обасули положаје терориста ватром из аутоматског бацача граната Mk 19 у калибру 40мм.

Дошло је до краткотрајног пушкарања. У паузама између рафала се чула вика на албанском језику. За веома кратко време Руси су из шуме изашли са великом групом разоружаних и свезаних албанских терориста. Током спровода они су са неверицом гледали у америчке војнике

Нешто касније је српским јединицама (делови Војске Југославије и специјалних јединица МУП-а Републике Србије) дозвољено да запоседну демилитаризовану зону. Захваљујући завидном ратном искуству ангажованих снага, ова операција је експресно завршена. Том приликом су разбијене све крупније терористичке групе, а цела ова зона се нашла под чврстом контролом српских снага безбедности.


Он се на крају посебно осврнуо на оцену приказаних способности руских специјалаца у реалној борби. Марк Џаконија ту највише истиче одлично познавање борбене тактике коју једемонстрирао руски спецназ. Он је регистровао и урођене особине, као што су изоштрени инстикти за борбу и надпросечни ниво ратне интуиције. „Они су одлични стрелци. Одликује их врхунски степен опште и специјалне физичке припреме и унутрашње дисциплине. Такође, доста пажљиво се односе ка личном наоружању и опреми“- говори се у публикацији.

На крају је бивши амерички специјалац закључио да веома цени и поштује своје руске колеге. Ради о саставима који имају веома високу борбену вредност у пословима за које су специјализовани.

Author: URAN

1 thought on “ТО СУ РОЂЕНИ РАТНИЦИ: Бивша “зелена беретка” описала свој сусрет са спецназом на Космету

 1. ”После тога је било пуно различитих мисија, а са Русима сам се поново сударио на Косову. То је била гомила неутрениране копилади са аутоматима из времена вијетнамског рата, прслуцима који су остали још из другог светског рата, тешки неудобни, без средстава навигације, прибора за ноћно извиђање Ништа, само аутомат, шлем и прслук. Ишли су на својим транспортерима где су хтели и радили шта су хтели. Љубили се са месним становништвом, пекли им хлеб (довезли су са собом пекару и пекли хлеб). Све су хранили својом кашом и конзервираним месом које су кували у специјалном казану. Према нама су се односили увредљиво и презирно. То није била војска, јебем ли га шта. Како се могло са њима сарађивати? Све наше жалбе са њихове стране су биле игнорисане. Једанпут смо се тако озбиљно закачили на терену и да неби руског официра који је умирио те мајмуне, могло је доћи и до пуцњаве. Требало је ту копилад казнити. Дати им по п…ки и поставити их на место. Без оружја, да схвате. Написали смо на руском цедуљицу са грешкама, као да је то неки Србин писао, да се спремамо да тој дрској копилади у току ноћи дамо по п..ки. Другим речима заказали смо праву мушку тучу. Пажљиво смо се припремили, узели лаке прслуке, полицијске пендреке, уређаје за ноћно извиђање, шокере, али без ножева и ватреног оружја. Пришуњали смо се, користећи сва правила маскирања и диверзантског искуства. А они кретени чак ни стражу нису поставили, заслужили су да им на спавању дамо по п..ки. Када смо се скоро сасвим приближили њиховим шаторима зачуло се усрано ”УРРРР-АААА”. Са свих страна је испузала та копилад, из неког разлога обучена у неке шарене кошуље. Ја сам дочекао првога који је пошао на мене.
  Освестио сам се у бази. Лака контузија. После су ми рекли да ме је момак поштедео, ударио ме пљоштимице, да је било за право, одсекао би ми главу. Мене искусног борца елитне јединице маринаца САД онеспособљава за 10 секунди мршаво руско копиле и то чиме??? Са војничком лопатицом!
  Неби ми пало на памет да се бијем лопатицом, а њих томе уче, истина незванично. Код Руса се сматра знаком вештине борити се са војничком лопатицом. Касније сам схватио да су нас чекали, али због нечега су изашли само у кошуљама, само у кошуљама. Природно је заштитити се прслуком, шлемом, а они само у кошуљама? И још то њихово усрано ”УРРРР-АААА”
  Једном сам чекао авион на аеродрому у Детроиту и тамо је била и једна руска породица, мама, тата, ћерка. И они су чекали свој авион. Отац је негде купио и донео девојчици велики сладолед. Она је поскочила од одушевљења, запљескала ручицама и узвикнула оно њихово усрано ”УРРРР-АААА”. Има око три године, још слабо говори а већ виче ”УРРРР-АААА”.
  А они момци су са тим узвиком ишли да гину за своју земљу. Знали су да ће то бити само туча без оружја, али су ишли да гину али не да убију.
  Лако је убити седећи у оклопљеном хеликоптеру или држећи наоштрену, као бритва, лопатицу. Они ме нису жалили, али убити, ради убиства, то они не раде. А били су спремни да умру ако треба.
  И тада сам схватио: Русија је једини и најстрашнији непријатељ”.
  Ето тако ми је о вама причао војник елитне јединице САД”.
  http://politikus.ru/articles/11746-soldat-elitnogo-podrazdeleniya-ssha-o-russkih.html
  http://www.proistinu.info/oboronka/soldat-elitnogo-podrazdeleniya-ssha-o-russkix.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *