ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: САД одлучиле да прекину даљу испоруку авиона F-35 свом НАТО савезнику

САД су обуставиле испоруку Турској све војне продукције везане за авионе F-35 због планова Анкаре да од Русије купи руске противавионске системе великог домета С-400, саопштио је Ројтерс позивајући се на неименоване изворе

Како се наводи, ову поруку Америка је већ пренела турским властима.

Претходно је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао да договор између Турске и Русије о куповини противракетног система С-400 остаје на снази, и да Москва и Анкара разговарају о временском оквиру испоруке.

„Споразум са Русијом о системима С-400 остаје на снази, и ти одбрамбени системи ће бити испоручени Турској“, рекао је Чавушоглу а пренео интернет портал Спутњик.

Он је објаснио како Турска набавља противракетне системе С-400 за сопствене потребе, и да јој није намера продаја система трећим земљама.

F-35 је амерички вишенаменски ловачки авион пете генерације. Његова производња је почела 2006.године, а експлоатација у оперативним јединицама ратног ваздухопловства 2012.године. Производи се у три варијанте: стандардна варијанта за ратно ваздухопловство САД, варијанта са скраћеним или вертикалним полетањем која је развијена за Корпус морнаричке пешадије, и палубна варијанта за јединице ратне морнарице.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *