ХРВАТСКЕ МУКЕ СА ИЗРАЕЛОМ: После F-16 запело и око уговора за набавку дронова Orbiter

Министар пољопривреде Томислав Толушић, 15. маја 2018. године на конференцији за медије славодобитнички обавестио јавност о склопљеном уговору с израелским подузећем Aeronautics. У складу са потписаним уговором и тендерској документацији Aeronautics је морао у року од 10 месеци испоручити систем беспилотних летелица Orbiter, које је требало користити Министарство пољопривреде, заједно с Министарством одбране.

Да је до испоруке дошло, министар би засигурно позвао медије на представљање нове играчке на батерије, али од тог посла очигледно нема ништа- преноси хрватски интернет портал Defender.

Дани Ешхар, тадашњи заменик председника управе компаније Aeronautics, уверавао је медије како су информације о проблемима око ове компаније неситине и да се ради о подметању конкуренције, а да ће системи сигурно и на време бити испоручени Хрватској. Обзиром како је петак 15.03.2019. био рок за испоруку система, изгледа да је једина неистина заправо била уверавање о испоруци беспилотних система на време.

Нова противпожарна сезона је пред вратима, а предметне беспилотне летелице би засигурно помогле и у акцијама потраге и спашавања на неприступачним теренима које се посебно интензивирају с доласком пролећа и лета. Неуспех у испоруци овог система је још један ударац и за Министарство обране којем након неуспеле набавке авиона F-16 очигледно ништа не полази за руком.

“Пошто је проблем на вријеме испоручити 6 малих летелица, како вјеровати Израелцима да ће бити способни да у 15 наредних година испоручују резервне дјелове за систем Orbiter?”-пита се аутор текста на хрватском интернет порталу.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *