Тверска ракетна дивизија са 20 система „Топољ-М“ ушла у шуму и активирала систем „Валдај“

Русија Јарс

У оквиру великих војних вежби Бологовске ударне групе Ракетне војске стратегијске намене (РВСН), која је распоређена у Тверској области, ракеташи су тестирали систем који немењен за борбу против непријатељских извиђачких и ударних беспилотних летелица. Ради се о беспилотном противелектронском систему „Валдај“


Радио-електронски комплекс за пресретање и ометање непријатељских беспилотних летелица се налази на специјалном дрону који лети-преноси интернет портал РГ. Оператор који управља дроном-ометачем има задатак да опструише канал везе између непријатељских беспилотних летелица и њихових оператера, као и да изведе преузимање тј. „хаковање“ управљачких функција помоћу којих оне лете.

„За ову прилику смо ангажовали неколико различитих беспилотних летелица који су имитирале напад. Комплекс „Валдај“ је омогућио брзо откривање, класификацију, праћење и ометање управљања и примопредаје података, код летелица различите класе и система управљања. Просто говорећи, комплекс је способан да открије и неутралише сваки дрон“- рекао је за интернет портал тв-канал „Звезда“ заменик председника војно-научног комитета РВСН Денис Сахнов.

Систем може да делује у свако доба дана и ноћи. Он може самостално да неутралише откривену претњу, а у зависности од сложености саме ситауције може да алармира и дежурне системе ПВО, са којима је у сталној вези. У РВСН разматрају ширу употребу овог комплекса за операције патролирања и праћења у зонама где се налазе мобилни системи наоружани интерконтиненталним балистичким ракетама.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *