РУСИ УСПЕШНО ТЕСТИРАЛИ „ПАНЦИР-СМ“: Пресреће циљеве на 40км [НОВИТЕТИ]

Ваздушно-космичка војска (ВКС) је успешно тестирала најновији хибридни ракетно-топовски ПВО систем „Панцир-СМ“. Ово је у суботу, 6 априла, рекао командант јединица ПВО-ПРО, и заменик главног команданта ВКС генерал-потпуковник Јуриј Грехов.

„Систем је показао високу ефикасност против минијатурних ваздушних циљева какви су нпр. квадкоптери“- рекао је Грехов приликом гостовања на радио-каналу «Эхо Москвы».

„Панцир-СМ“ – представља капиталну модернизацију руског протоивваздухопловног хибридног ракетно-топовског система кратког домета „Панцир-С1“. Верзија која ће носити ознаку „СМ“ ће користити нову ракету повећаног домета, као и нови радар са активном фазном решетком. Захваљујући овим унапређењима „Панцир-СМ“ ће моћи да обара ваздушне циљеве на даљини и до 40км, што за 2х превазилази борбене могућности његове основне верзије. Такође, интеграцијом новог радара¹ ће значајно бити повећана зона детекције у откривању ваздушних циљева, која ће износити 75+км. Претпоставка је да ће ова верзија система бити специјализована за борбу против различитих типова беспилотних летелица, укључујући и оне које имају изузетно мале димензије.

Како је још 2016.године саопштио начелник ПВО у оквиру Копнене војске, генерал Алексеј Леонов, нови “Панцир”  ће бити међувидовски систем којег ће једнако користити копнене јединице, затим јединице обалске одбране и ВДВ.


¹Сверуски научно-истраживачки институт радарске технике (ВНИИРТ) је започео пројекат модернизације радарско комплекса који се налази у саставу хибридног ракетно-топовског система „Панцир-С1“. Основни задатак овог пројекта модернизације је повећавање способности откривања и захвата типичних и атипичних модела беспилотних летелица које се налазе у наоружању савремених армија.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *