БИТКА ЗА ТРИПОЛИ:МиГ-21 ракетирао аеродром Митига и погодио хеликоптер CH–47 Чинук [ВИДЕО]

У наставку операције за заузимање либијске престонице- Триполи, снаге Либијске националне армије су употребиле и ловачко-бомбардерску авијацију. Наиме, позиције снага које су одане Влади у Триполију, ракетирао је совјетски ловачки авион МиГ-21 са неколико невођених ракета.

Авион је дејствовао по инсталацијама које се налазе на аеродрому Митига у северозападном делу града. Том приликом су наводно уништена два авиона који су се налазили на писти овог аеродрома.

На фотографији у наставку текста се види да је оштећен војно-транспортни хеликоптер CH–47 “Чинук” америчке производње.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

CH–47 “Чинук” је вишенаменски хеликоптер с двоструким мотором и тандемским роторима за превоз тешких терета. Примарна му је улога превоз војних јединица, транспорт артиљеријског оружја и снабдевање. Са задње стране трупа хеликоптера налази се велика рампа за укрцавање и искрцавање терета, као и носачи са кукама за спољашњи транспорт.

Поред авиона МиГ-21 пријављено је и ангажовање ловаца-бомбардера Су-22М3 који се такође налазе у наоружању Либијске националне армије.

МиГ-21 (НАТО класификација Fishbed) је совјетски ловачки авион пресретач, друге генерације. Пројектован је и развијен у истраживачко-пројектном бироу ОКБ Микојан. Произведено је само у Совјетском Савезу 10.158 примерака, поред тога производио се у Чехословачкој, Индији и у Кини (још око 2.000 примерака) То је авион са турбомлазним мотором, који је у целој светској ваздухопловној историји имао најмасовнију серијску производњу, у тој категорији, а у периоду после Корејског рата и у односу на све остале авионе. Он је и рекордер по дужини трајања серијске производње, у многим варијантама, од 1959. до 1985. године. Користио се у преко 50 држава, а у некима је још увек у употреби и после 58 година од првог увођења у оперативну употребу.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *