ФРОНТ ЛИБИЈА: Општа ситуација на дан 10.април 2019. [ПРЕСЕК]

У претходна два дана Либијска национална армија (ЛНА) или једноставно „Хафтарове трупе“, извела је неколико успешних офанзивних операција. Иако је тежиште офанзиве ЛНА фокусирано на град Триполи, у последње време се активирао фронт око града Сирт, који се налази на око 500 километара источно од либијског главног града.

Наиме, 8/9. априла једна већа група ЛНА је успела да у рејону насељеног места Вади Јарав пробије одбрану бранилаца и избије на обалу Средоземног мора. На овај начин је пресечена путна комуникација која овај град повезује са Мисуратом, и даље са Триполијем. Тренутно се гарнизон у Сирту налази у потпуној блокади.

Јединице „међународно признате“ Владе националног јединства ( у даљем тексту скр. ВНЈ) су најактивније у југозападном делу Триполија, на правцу Савани бин Адам-међународни аеродром Триполи.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Наиме, неколико хиљада припадника из састава различитих милиција (од којих су већина исламистичке) покушава да одбаци ЛНА од јужних предграђа Триполија, и поново поврати контролу над овим аеродромом. Оне су на овом правцу имале одређеног успеха, где је према про-владиним изворима аеродром поново прешао у руке ВНЈ.

У овом борбама је уништен један основни тенк Т-55 и неколико оклопних аутомобила. У тим дејствима је заробљено 30-ак бораца ЛНА. Истовремено су изведени напади и на правцу Триполи-Џафра, али без неког већег успеха.

За то време, јединицe ЛНА које се налазе нешто јужније од аеродрома су извеле напад у правцу насељеног пункта Азизија где су ликвидирале један већи војни објекат. који се налазио у том месту. У нападу је  заплењена је и већа количина оклопних средстава (14 тенкова и БМП). Током акције је заробљено неколико бораца ВНЈ (углавном возачи на заплењеној техници) са личним наоружањем.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *