АМЕРИКАНЦИ ГУБЕ ТРЖИШТЕ У ИРАКУ: Стигао и четврти контингент тенкова Т-90С [ВОЈНА ИНДУСТРИЈА]

Т-90С Ирак
Ираку је испоручен нови контингент основних тенкова Т-90С. То је већ четврта пошиљка која се састоји од ових савремених борбених машина, чиме је тенковски парк ирачке војске озбиљно унапређен

Ово је пренела ирачка иформативна кућа Iraqi News. Генерал-мајор Валид Халига, који обавља функцију команданта елитне 9.оклопне дивизије ирачке армије, потврдио је пристизање новог контингента тенкова у ову земљу. Он је додао да је војска спремна за пријем новопридошле борбене технике. Како преноси интернет портал РГ, овом процесу су озбиљну улоги имали и руски специјалисти.

Споразум Ирака и Русије, који се тиче испоруке модернизованих основних борбених тенкова Т-90С је потписан у јулу 2017.године. Уговор који је том приликом потписан је тежак милијарду америчких долара. У ЦАМТО су саопштили, да овај уговор подразумева испоруку укупно 73 тенка Т-90С и Т-90СК (командна верзија). Цео уговор је на себе преузео тенковски гигант „Уралвагонзавод“.

У стручној јавности провејавају спекулације да је Ирак заинтересован да набави далеко већи број ових тенкова. Негде у јуну прошле године амерички војни експерти су изразили озбиљну забринутост због могућег губитка ирачког тржишта за њихиву оклопну борбену технику. У ирачкој војсци влада практично монолитно мишљење који тенк треба да буде окосница њихових оружаних снага. Наравно ради се о руском тенку Т-90С.

Борбена искуства које је на територији Сирије супериорно демонстрирао руски основни борбени тенк Т-90, одлучујуће је утицао на војни и политички врх ове државе да се чврсто определи за руске тенкове, тачније експортну верзију Т-90С.Са овим тенковима ће у комплету били опремљена 35.тенковска бригада 9.тенковске дивизије ирачке армије.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *