Русија наоружава нову генерацију турских оклопних возила ласерски вођеним ракетама „Корнет“

Каплан ракета Корнет Турска

Верзија турског “ловца на тенкове” (Kaplan) која ће бити опремљена руским противтенковским навођеним ракетама типа “Корнет”, појавиће се у оружаним снагама ове државе до краја 2019.године. Ради се о вероватно најбољим ракетама на свету када је у питању ова категорија наоружања, које су проверене и у пракси

Једна од две основне варијанте новог самоходног противтенковског борбеног возила “Каплан” (Kaplan), ће као своје основно наоружање користити руске вођене ракете “Корнет”. Са овим системом се планира опремање јединица турске војске, тачније копненог вида њених оружаних снага. Ово је за интернет портал ТАСС рекао извор који је запослен у компанији FNSS која развија систем Kaplan.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

“Нови самоходни противтенковски ракетни систем је успешно завршио фазу тестирања која су се одвијала у различитим теренским условима, укључујући ту и брдско-планински терен где се изводило и бојево гађање. На њима смо увидели исправност наше одлуке да као основно наоружање на овом возилу употребимо руске ракете “Корнет”– рекао је неименовани извор из турске компаније. Према његовим речима, турска армија ће добити две модификације самоходног противтенковског система “Каплан”. Разлика између њих ће бити у примени основног наоружања. Једна ће бити опремљена са руским “Корнетима”, а друга са турском противтенковском вођеном ракетом OMTAS.

Овај извор очекује да ће први контингент возила “Каплан” које ће бити наоружан руским противтенковским вођеним системом “Корнет”, ући у оперативну функцију до краја ове године.

Самоходни противтенковски ракетни систем “Каплан” је развила компанија FNSS у оквиру програма модернизације основног борбеног парка самоходних борбених возила турске армије, који су намењени за противоклопну борбу. Као што смо рекли, поред верзије која ће да користи руске ракете “Корнет”, планира се и интеграција вођеним противтенковским ракетним системом домаћег порекла OMTAS, којег развија турска компанија Rocketsan.

Према инфорамцијама које је објавило турско Министарство одбране, војска планира да набави око 260 самоходних противтенковских оклопних возила “Каплан”. Цео посао треба да се реализује до 2021.године. Тачна количинина возила које ће бити опремљене руским ракетама “Корнет”, за сада није позната.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *