НОВА ОФАНЗИВА:Сиријска армија у Хаму довлачи тешке вишецевне ракетне лансере ТОС-1А [ВИДЕО]

ТОС-1А Сирија

На видео-снимку се види довлачење тежих артиљеријских средстава из дубине сиријске територије, у провинцију Хама која се налази на северу ове земље. Ту се налазе и најмање два тешка вишецевна лансера ракета који је познат по својој изузетно великог ватреној моћи.

Овакви покрети могу да укажу на скорији почетак копнене операције сиријске армије у циљу даљег ослобађања земље од различитих терористичких група које се налазе у провинцијама Хама, Идлиб и Латакија. У поседње време њихови напади су постали све учесталији. Терористи све више користе и новитете, који се састоје од беспилотних ударних дронова, са којима свакодневно нападају позиције сиријске војске и њених савезника наносећи им осетне губитке.

На мети учесталих напада се нашао и руски војни контингент који се налази на територији ове државе. Посебно су на удару позиције руске армије које су ешалонирано распоређене око ваздухопловне базе „Хмејмим“, као и сама база. На њих се изводе комбиновани артиљеријско-ракетни напади, уз асистенцију великог броја ударних беспилотних летелица.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

На ове нападе руска и сиријска војска су одговориле појачаним ударима из ваздуха, где се на мети бомби и ракета нашла главна постројења за израду и складиштење ових беспилотних летелица, командна и комуникацијска места одакле се управља и координира терористичким снагама. Међутим, несумњиво је да се мора извести копнена операција у циљу одбацивања терористичких снага што даље од руске војне базе „Хмејмим“, и њиховог гоњења ка сиријско-турској граници.


Тешки вишецевни ракетни бацач ТОС-1А је у основи намењен за ватрену подршку пешадији и оклопно-механизованим јединицама. Ефикасан је против живе силе непријатеља која се налази на отвореном простору или у заклонима, али и против лакооклопљене борбене технике и транспортних средстава. Једнако се може употребљавати у различитим фазама битке. ТОС-1А већ има сасвим солидно искуство када је у питању борбена употреба овог система, где се „Солнцепек“ истакао у Сирији и Ираку.


Ускоро се може очекивати и модернизована „Припека“

Што се тиче руске армије, у наредном периоду ће се наставити са испоруком ових заиста респектабилних копнених борбених средстава за ватрену подршку, као и њима припадајућих логистичких машина за транспорт ракета и пуњење лансера. За њега је предвиђен и додатни пакет модернизације. Од базичне верзија овог тешког пламенобацачког ракетног система, најновија модификација се одликује значајним увећањем оклопне заштите овог средства. Тако је ходна шасија овог система која је у ствари позајмљена са ОБТ Т-72 са горње-предње стране и бочних страница заштићена плочама са реактивним оклопом. Унапређен је и квалитет гусеничне траке, а такође је и увећана снага основног мотора која сада достиже 840 кс.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *