Сиријска армија ракетом “Конкурс” уништила позицију са шиптарским снајперистом [ВИДЕО]

Сервал

Сиријска армија успешно чисти замаскиране позиције терориста вођеним ракетама совјетске/руске производње. У овим сукобима терористи трпе осетне губитке, од којих је добар део са простора Кавказа али и Балкана

Припадници сиријске 4-те дивизије су помоћу вођене ракете лансиране из противтенковског ракетног система „Конкурс“ уништили позицију на којој се налазио снајпериста. Снајперска тачка је лоцирана у рејону насељеног места Кбани.

Иначе, у овом региону су активни исламистички одреди који су састављени од иностраних бораца. Овде је регистровано присуство екстремиста са Кавказа, али и са Балкана.

Кавказци су окупљени око групе „Емират Кавказ“, док са Балкана највише има Шиптара који су окупљени око групе „Џемат Албани“. На овом потезу су регистровани исламистички борци са простора Србије (Косово и Метохија), али их има и из Албаније, Северне Македоније и Црне Горе.

Тако је пре неколико дана ликвидиран један припадник одреда „Џемат Ислами“ који је у Сирију дошао из Приштине.

Фотографија погинулог екстремисте са Косова Рона Еминија

Према сиријским изворима том приликом је ликвидиран 23-годишњи екстремиста Рон Емини (Мухамед Албани) родом из Приштине. Он се налазио у саставу групе „Џемат Албани“ која се налази у оквиру „Хајат Тахрир Аш-Шам“ (Ал-Каида Сирија).

Нешто о ракети “Конкурс” (модернизована верзија)


9М113М представља противтенковску навођену ракету која је познатија као „Конкурс-М“. Пројектовали су је инжењери АО “Конструкторское бюро приборостроения” – КБП. Дугачка је 1165 мм (у транспортном контејнеру 1263 мм), а тешка 17 кг (у транспортном контејнеру 27,4 кг). Њен калибар је 135 мм. Може да дејствује по циљевима на даљини до 4000 метара.

Пробојност тандем-кумулативне бојеве главе масе 2,7 кг је 750-800 мм хомогене панцирне плоче под углом од 90 степени. Просечна брзина ракете је 208 м/сек. Поред тандем-кумулативне бојеве главе, њена најновија модификација ће имати способност да носи и разорну бојеву главу.

Ове ракете се лансирају са истог лансирног уређаја 9П135М (модернизована варијатна) које користи и његов претходник 9К111- „Фагот“, који дејствује са ракетама 9М111 у калибру 120 мм. Ове ракете, како по домету тако и по учинку на циљу, имају скромније могућности од ракете 9М113 „Конкурс“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *