ФРОНТ СИРИЈА:Руска авијација употребила ретку ваздухопловну бомбу РБК-500 [ВИДЕО]

Бомбардери РБК-500

Према писању интернет портала РГ примена бомбе РБК-500 су употребљене по позицијама на којима је била концентрисана борбена техника терориста, на граници иззмеђу провинција Хама и Идлиб. Том приликом су погођена практично сва возила која су се нашла у зони њеног ефективног дејства, тачније ниједно возило није преживело овај напад.

РБК-500 се употребљава у борби против савремених тенкова и других типова оклопне технике у сложеним условима дејства, као што је интензивно противелектронско ометање. Веома је ефикасна када се примени по површини где је груписана непријатељска оклопна техника.

Приликом њеног пада на одређеној висини изнад циља, долази до одвајања кумулативних елемената ове бомбе (субмуниција), који успоравају свој пад помоћу интегрисаних падобрана. Том приликом ови елементи почињу да се ротирају око своје осе тражећи свој циљ. Угао који покрива инфрацрвена бојева глава износи 30 степени. Она скенира захваћено подручје брзином од 6-9 обртаја у минути.

После детекције свог циља и прорачуна тачке удара на висини од око 150 метара долази до активације ракетних мотора који су саставни део ових кумулативних елемената. Ови мотори убрзавају кумулативну бојеву главу калибра 173мм и тежине 1кг, до брзине од чак 2000 м/сек. Ова бојева глава може да пробије око 70мм тенковског оклопа, са горње најслабије заштићене стране тенка као што је врх куполе или део где се налази погонски агрегат.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *