Срушила се два немачка вишенаменска ловца Eurofighter Тајфун [ВИДЕО]

С-500

До несреће је дошло приликом судара два вишенаменска ловца Eurofighter Тајфун. Судбина пилота неизвесна. За сада нема података који би потврдили да су се пилоти катапултирали

Како преноси интернет портал Die Welt два вишенаменска ловца Eurofighter Тајфун срушила су се у федералној држави Мекленбург-Западна Померанија. Министарство унутрашњих послова СР Немачке је потврдило овај догађај.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

По свему судећи приликом извођења вежбовног лета дошло је до судара између две летелице. Услед тога пилоти су изгубили контролу над летелицама које су се потом срушиле. На месту где су се авиони срушили појавио се пожар.

Судбина пилота је неизвесна. За сада нема прецизнијих информација које би потврдиле катапултирање пилота.


Јурофајтер тајфун (енгл. Eurofighter Typhoon) је маневарски, вишенаменски, двомоторни ловачки авион четврте генерације. Настао је кроз сарадњу и кооперацију Уједињеног Краљевства, Немачке, Шпаније и Италије. Намењен је за војне потребе ових земаља, као и за извоз. За развој и производњу овог авиона, одговорна је група ваздухопловних фирми из кооперантских земаља, окупљених у оквиру холдинга Јурофајтер корпорације (нем. Eurofighter GmbH), основане 1986. године.

Први лет прототипа реализован је 27. марта 1994. године, а у оперативну употребу уведен је 4. августа 2003. Као и код свих осталих напредних европских пројеката тог времена — Рафала, JAS 39 грипена и Новог авиона — концепција Тајфуна заснива се на аеродинамичкој шеми канарда и делта крила. Тајфун је веома агилан авион, поседује напредне системе и смањену уочљивост за непријатељске сензоре, што га сврстава у светски врх ловачких авиона. Интеграција система је извршена на основу стандарда магистрале података MIL-1553, уз подршку преко 80 рачунара, што авиону даје велику оперативну ефикасност, функционалну поузданост, растерећење пилота од сувишних радњи и потенцијал за даљу надградњу.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *